Nove perspektive saradnje sa privredom francuskog regiona Provansa- Alpi- Azurna obala

Novosti online

14. 05. 2024. u 14:45

SRPSKE kompanije i privreda francuskog regiona Provansa -Alpi- Azurna obala imaju veliki potencijal za saradnju u oblasti razvoja biotehnologija, primene IT rešenja u prehrambenoj industriji i sektoru zdravstva, istaknuto je na sastanku predstavnika grada Nice, okruga Alp- Maritim i Privredne komore Azurne obale sa direktorom Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), Mihailom Vesovićem i ambasadorom Srbije u Francuskoj, Anom Hrustanović tokom posete ovom regionu.

Нове перспективе сарадње са привредом француског региона Прованса- Алпи- Азурна обала

Foto: PKS

U razgovoru sa Šarl Anž Žinesijem, predsednikom Generalnog saveta okruga Alp- Maritim, Fransoa Dureom,potpredsednikom za ekonomski razvoj Nice i predsednikom Privredne komore Azurne obale, Žan Pierom Savarnom naglašena je potreba za intenziviranjem saradnje između srpskih i francuskih kompanija,posebno u oblasti inovacija i primene novih tehnologija.

Fransoa Dure  istakao je da ovaj grad ubrzano postaje centar razvoja inovacija i novih tehnologija.

- Provansa značajno ulaže u istraživanje i inovacije i projekte javno-privatnog partnerstva kada se govori o biotehnologijama, obnovljivim izvorima energije i digitalizaciji. Naš region ima nekoliko istraživačkih instituta i univerziteta koji sprovode najsavremenija istraživanja u sektoru veštačke inteligencije, sajber bezbednosti i nauke o podacima. Upravo u ovim oblastima želimo da produbimo saradnju sa srpskim kompanijama - istakao je Daure. On je takođe naglasio da direktna avio linija između Beograda i Nice, drugog po veličini aerodroma u Francuskoj, pruža odlične mogućnosti za razvoj poslovne saradnje.

- Želimo da predstavimo potencijale srpske privrede i mogućnosti saradnje u sektorima poput automobilske i metalske industrije kao i prehrambenom sektoru,  gde postoji prostor za nove investicije i tehnologije u proizvodnji ali i saradnji u oblasti brendiranja i pakovanja srpskih proizvoda. Jednako je važna saradnja u naprednim tehnologijama poput blokčejn i gejming industrije kao i u oblasti primene AI alata - rekao je Vesović i pozvao francuske kompanije da u narednom periodu dođu u Srbiju i razmotre mogućnosti saradnje. On je podsetio da je Evropska unija glavno izvozno tržište za srpske proizvode, kao i da je izvoz IKT sektora, jednog od ključnih motora razvoja srpske privrede, dostigao izvoz od 3,5 milijardi evra.

- Znamo da je Francuska zemlja naprednih tehnologija, i zajedno sa francuskim kompanijama želimo da budeo deo tehnološke revolucije - naglasio je Vesović. 

Ana Hrustanović, ambasador Srbije u Francuskoj, istakla je važnost srpsko-francuskog prijateljstva, dobru saradnju u svim oblastima, kao i značajno prisustvo srpske zajednice u Francuskoj.

- Srbija i Francuska neguju tradicionalno prijateljstvo, naše dve zemlje su strateški partneri od 2011. godine, a nedavni susret dva predsednika potvrđuje posvećenost snažnoj saradnji - istakla je Hrustanović i dodala da prisustvo francuskih investicija u Srbiji govori o velikom potencijalu za saradnju u tradicionalnim industrijama ali i u oblasti digitalizacije, posebno nakon što je je Srbije nedavno preuzela predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI).

U okviru posete održan je i poslovni forum posvećen saradnji u IT industriji, na kome su učestvovali predstavnici srpskog IKT sektora,  a naše kompanije imale su priliku da posete i jedan od najvećih tehnoloških parkova u Evropi Tehnopol Sofija Antipolis, centar tehnoloških inovacija u kojem se nalaze brojni razvojni centri, startapovi i multinacionalne kompanije zbog čega ga često nazivaju " Francuskom silikonskom dolinom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!