ČADEŽ: Novo poglavlje ekonomskih odnosa sa Ugandom

Novosti online

30. 07. 2023. u 20:46

UAGNDA je ne samo veliko tržište, sa 50 miliona potrošača, već jedna od najbrže rastućih afričkih ekonomija i veoma je važno da srpska privreda ojača poslovne veze ne samo u unapređenja trgovine, već u sektoru investicija, razmene znanja i tehnologija, kao i IT industriji, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju srpsko-ugandskog poslovnog susreta.

ЧАДЕЖ: Ново поглавље економских односа са Угандом

Foto: PKS

Predsednici Srbije i Ugande, Aleksandar Vučić i Joreveri Kaguta Museveni ističu podršku poslovnoj zajednici i pozivaju privrednike i kompanije da grade mostove saradnje i partnerstava.Čadež je kazao da se posetom predsednika Ugande Jureveri Kugata Musevenija Srbiji, otvara novo poglavlje ne toliko iskorišćenog prostora za ekonomsku saradnju. Predsednik PKS je naveo da je danas na poslovnom susretu prisutno više od 100 privrednika iz Ugande i Srbije kako bi razmenili iskustva i znanje o međusobnoj saradnji. 

On je dodao da sada imamo trgovinsku razmenu, koja nije toliko velika koliko može da bude.

Foto: PKS

- Nije nam Uganda samo zanimljiva zato što ima skoro 50 miliona stanovnika, jer je veliko tržište, već zbog toga što je Uganda deo istočne ekonomske zajednice od sedam afričkih zemalja, najbrža rastuća ekonomija Afrike i deo ekonomskog afričkog prostora - rekao je Čadaž.

- Samo trenutno ako pogledamo na to šta se  dešava u Ugandi i u Srbiji, postoji praktična potreba za saradnju sektora poljoprivrede, prehrambrene industrije i tu govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji i transferu znanja, do nekih stvari kao što je "smart poljoprivreda - kazao je Čadež.

Istakao je da u Ugandi postoji nalazište fosfata koji su nama važna za proizvodnju veštačkog đubriva.

Čadež je naveo da postoji mogućnost saradnje i u oblasti turizma i da ne treba da razmišljamo samo o saradnji u oblasti trgovine. 

On je naglasio da je važno fizičko prisustvo naše poljoprivrede u Ugandi. 

- To je, na primer, izgradnja poljoprivrednih fabrika za preradu sirovina, dakle za primenu novih metoda uzgajanja poljoprivrednih kultura, pokretanje proizvodnje pamuka, što je jako interesantno. Medicinski materijal, potrošni materijal, tu postoji potencijal i naše kompanije su zainteresovane da rade tamo - rekao je Čadež. 

Ono što je takođe zanimljivo je, kako objašnjava predsednik PKS, da imamo veliku šasnu u projektu koji je Svetska banka podržala u Ugandi za "pametnu poljoprivredu“, jer možemo da damo svoje znanje u oblasti inovacionih tehnologija. Bez dobrih kadrova, nema privrede i dobre saradnje, preko državnih do privatnih fakulteta i škola da otvorimo naše potencijale za Ugandu, rekao je on.  Čadež je pozvao Ugandu da uzme učešće i na EXPO 2027 .

On je istakao da je i važno otvaranje restorana i marketa ove afričke zemlje u Beogradu.

Vučić: Afrika strateški partner Srbije u budućnosti

Predsednik Vučić ocenio je na forumu da je za Srbiju strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, kao i da je zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije dobila organizaciju EXPO 2027.

Što se tiče konkretne saradnje u oblasti građevinske industrije sa Ugandom, predsednik je rekao da su i Energoprojekt, ali i druga naša građevinska preduzeća spremna za rad u toj zemlji.  

- Postoje ekonomije u Africi koje se oslanjaju na državnu svojinu, ali to nije slučaj u Ugandi,  gde su dobrodošli privatni investitori i to garantuje uspeh njene ekonomije. Pozivam srpske privrednike da, uz podršku naše vlade i Privredne komore, razmotre mogućnosti za ulaganje u Ugandi - poručuje Vučić.

Museveni: Saradnja sa Srbijom za stvaranje dodatih vrednosti 

Uganda je takva zemlja da u njoj proizvodimo sve sirovine, ali nam je saradnja sa partnerima u svetu, pa i u Srbiji, potrebna kako bismo stvarali dodatu vrednost, jer smo izvozom sirovina na velikom gubitku, rekao je Museveni pozivajući srpske kompanije da učestvuju u stvaranju te dodate vrednosti.

Potpisani Memorandumi o saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma

Predstavnici vlada Srbije i Ugande danas su u Palati Srbija potpisali memorandume o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigirnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

Potpisali su ga ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva  Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore.

Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande, potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i njegova koleginica iz Ugande Harijeta Nabazi.

Foto: PKS

BONUS VIDEO: "ZAKLjUČANE" NOVINARKE: Ovo je prava istina šta se desilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu