Počela kampanja „Osnažena žena-jača porodica“

Novosti online

22. 05. 2023. u 19:23

SEKTOR preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) u saradnji sa Fondacijom „Humana srca“ i organizacijom „321 Srbija“, pokrenuli su danas kampanju „Osnažena žena-jača porodica“ čiji je cilj jačanje ekonomskog položaja žena u društvu.

Почела кампања „Оснажена жена-јача породица“

Foto: Privredna komora

Privredna komora Srbije će u prvoj fazi kampanje zajedno sa partnerima u 10 opština informisati žene kako i gde mogu da apliciraju za dostupna sredstva namenjena pokretanju sopstvenog biznisa, a pet žena, odnosno porodica, dobiće „Urbanu farmu“, mini poljoprivrednu farmu koja je dovoljna da se u njoj tokom cele godine proizvodi hrana za porodicu, dok će ostvarene viškove hrane žene moći da plasiraju na tržište i tako ostvare dodatni prihod za sebe i svoje porodice.

 - U deset opština ćemo ženama pokazati na koji način mogu da apliciraju za sredstva, napišu biznis plan, i predstaviti im sve informacije o tome šta država i PKS rade kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena koje je prepoznato kao snažan resurs zapošljavanja - izjavila je Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS.

Kampanja je, dodaje Simanić, samo početak saradnje sa 10 opština, a u narednom periodu će se nastaviti i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Foto: Privredna komora

Dragana Nerandžić, „CEE partner UrbanFarm“ i vlasnica agencije „Life in Harmony“, kaže da će se kroz ovu kampanju u Srbiji primeniti savremena agritech rešenja prisutna u Evropi i svetu.

 - Urbane farme će pomoći ženama i lokalnim sredinama da budu nezavisne u snabdevanju hranom. U pitanju je multifunkcionalni održivi sistem pomoću kojeg će žena postati mali preduzetnik i moći da višak koji proizvedu plasiraju na tržište kao doprinos kućnom budžetu - ukazala je Nerandžić.

Objašnjava da „Urbane farme“, mogu da obezbede dovoljne količine hrane, odnosno, više nego što je potrebno porodici, na primer, od 4.000 do 7.000 hiljada jaja godišnje ili više od 3.600 zelenih salata tokom godine i to na svega devet kvadratnih metara.

Danijela Vasiljević, osnivač i upravitelj Fondacije „Humana srca“ navodi da žene i mogu i žele da se ekonomski osnaže ali da im često nedostaju informacije i podrška te je Fondacija u svoj tim uključila i tim psihologa i psihijatara.

Foto: Privredna komora

Dalibor Katić, osnivač „321 Srbija“ i dr Irena Đorđević, specijalista psihijatrije i psihoterapeut, istakli su da je važno doći do svih žena, posebno u ruralnim sredinama, koje nisu u prilici da pronađu informacije i da im se pomogne da budu stabilne i nezavisne i svojim preduzetništvom ojačaju kapacitete čitave porodice.

Privredna komora Srbije potpisala je danas i Memorandum o saradnji sa organizacijom „321 Srbija“ u cilju podrške i daljem radu na osnaživanju položaja žena u društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)