UBIJA AMBROZIJU BEZ HEMIJE: Uskoro počinje masovna proizvodnja "ambrozera" u Beogradu

V. N.

30. 06. 2022. u 16:00

REŠENJE za globalni problem širenja jednog od najinvazivnijih prirodnih alergena na svetu, ambrozije - stiže iz Srbije.

УБИЈА АМБРОЗИЈУ БЕЗ ХЕМИЈЕ: Ускоро почиње масовна производња амброзера у Београду

Domaći izum za uništavanje korova „ambrozer“, Foto PKS

Prof. dr Miloš Stanković, elektroinženjer, inovator, preduzetnik i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, patentirao je „ambrozer“, uređaj za uništavanje korova koji pomoću radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida, uništava korov u korenu, ekološkim putem.

Još je čuveni Nikola Tesla pokušavao da napravi električni uređaj za uništavanje korova. Od tada do danas, brojne regulative su se menjale pa je bilo neophodno ispuniti visoke standarde bezbednosti koji postoje u EU i svetu. Miloš je u tome uspeo i zatim osnovao startap kompaniju EWD (Electric weed destroyer) Technology u Beogradu.

Foto Shutterstock

Zašto se Stanković, koji je duže od 20 godina aktivan u naučnoistraživačkom radu, dobitnik više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja i član brojnih akademija nauka širom sveta, odlučio da osmisli uređaj za uništavanje korova, govori za „Preduzetnik“:

„Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja pre desetak godina“.

Miloš je odmah  uspostavio saradnju sa švedskim Univerzitetom za poljoprivredu. Uređaj je do danas testirao na 180 vrsta korova.

Pored Švedske i Srbije gde je uređaj isproban, korov je uništavan u Sloveniji, Nemačkoj i Rusiji.Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja, dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i ima industrijsku primenu.

Serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godine.

„Plan je da uređaj dalje distribuiramo u velike lance koji prodaju baštensku opremu, poput Jyska, Wobyhausa, Uradi-sam, sistemom B2B prodaje“, kaže Stanković.

Miloš Stanković u laboratoriji, Foto PKS

Kako „ambrozer“ radi?

Regulacijom frekvencije uništava se korov ili određeni deo biljke. U zavisnosti od vrste korova, zavisi frekvencija koja se upotrebljava da bi se eliminisao korov.

Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone. Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, ističe Stanković, navodeći da „ambrozer“ može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima, kojih ima 175 u našoj zemlji, a u kojima bi komunalna preduzeća mogla da koriste njegov uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama.

* * * * * * *

Prof. dr Miloš Stanković

SRPSKI naučnik Miloš Stanković rukovodilac je Inovacionog centra u Kragujevcu pri fakultetu, počasni doktor nauka na državnom univerzitetu u Ruskoj Federaciji, tehničkih nauka na Evropskom Univerzitetu u Nemačkoj, ekoloških nauka na međunarodnom univerzitetu u NJujorku, dobitnik je Svetosavske nagrade za postignute rezultate u naučnoistraživačkom radu, Nagrade Grada Beograda za pronalazaštvo, nosilac Ordena Aleksandar Nevski Ruske akademije nauka, WIPO zlatne medalje za najbolji patent Svetske organizacije za intelektualnu svojinu iz Ženeve...

* * * * * * *

Startap

Više od 30 tehnološko-inovativnih startapa i organizacija iz Srbije učestvovalo je nedavno u organizaciji PKS na jednom od najprestižnijih startap manifestacija u svetu „ViennaUp ’22“ u Beču, među kojima i startap EWD Technology.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS: Srbin prvi oborio avion u istoriji svetske ratne avijacije