OD OPANAKA I IKONA IZGRADILE ŽIVOTNI PUT I DOBAR POSAO: Uspešne preduzetnice i umetnice - ponos Kikinde

PKS

31. 03. 2022. u 09:45

JEDINA registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, godinama je radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće, ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode, sačuva opančarski zanat od zaborava i kreira modele opanaka koje je danas moguće videti širom sveta.

OД ОПАНАКА И ИКОНА ИЗГРАДИЛЕ ЖИВОТНИ ПУТ И ДОБАР ПОСАО: Успешне предузетнице и уметнице - понос Кикинде

Ikonopisac Sandra Stanković stvara u ateljeu u Kikindi,Fotografije: Jelka Dilber

„Trenutno radim za tri filma koji su u fazi snimanja, kao i za nekoliko kulturno-umetničkih društava. Plan mi je da proširim proizvodnju u narednom periodu“, priča Mirna i priseća se da je put do uspeha bio trnovit, ali da se isplatio.  Mirna, samouka opančarka, savladala je zahtevan umetnički zanat i otvorila firmu za izradu opanaka i obuće za folklor „Maca Papučarica“. Modele jedine registrovane žene opančara u Srbiji nosili su glumci u filmovima „Koreni“, „Kralj Petar I“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, Sloboda Mićalović, Dara Džokić, Nenad Jezdić...

Fotografije: Jelka Dilber

Prvi opanci koje je izradila su takozvani pertlaši, a danas u ponudi ima više od 40 modela. Najčešći klijenti kikindske preduzetnice su Kulturno-umetnička društva, ali i pojedinci koji opanke koriste kao svakodnevnu obuću.

Srpski opanak sačuvan od zaborava, Fotografije: Jelka Dilber

Njene ikone krase hramove širom zemlje i sveta

IKONOPISAC, žena preduzetnik, potpredsednica Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda, Sandra Stanković započela je pre dve decenije svoj, tada novi životni poziv i posvetila se ikonopisanju. Nije prihvatila koncept „doživotnog“ zaposlenja u državnoj službi smatrajući ga - prevaziđenim. Talenat za slikanje pretvorila je u životni poziv.

„Moj put ovog ‘poziva' je počeo pre 20 godina i to nikada nije bio moj posao, nego moj način života“, priča Sandra.

Fotografije: Jelka Dilber

Radi kanonske ikone uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i nosilac je sertifikata starih zanata. U Regionalnoj privrednoj komori Kikinde kažu da Sandra godinama „nosi“ najveći deo pripremnih aktivnosti za Mini-sajam preduzetništva u Kikindi koji se godinama održava za vreme turističko-gastronomske manifestacije „Dani ludaje“.

Nekoliko godina je u ateljeu obučavala i druge da se bave ikonopisanjem.

Slavska litija u Kikindi, Fotografije: Jelka Dilber

„Danas, uz mene radi moja ćerka Nataša, moj pomoćnik i saradnik, a nekad i moj učitelj, jer me njena mladost, nadahnutost i sloboda, dovode do novih ideja“.

Mladima koji započinju biznis savetuje da osluškuju svoje želje, preispitaju sposobnosti i daju svoj maksimum jer, u tom slučaju je uspeh, a pre svega zadovoljstvo sobom, zagarantovano.

Opanci Mirne Rackov uskoro i na velikom platnu, Fotografije: Jelka Dilber

Klijenti su joj i fizička lica pa su njene ikone deo mnogih domova i crkava, a gotovo 3.000 do sada urađenih ikona krase brojne hramove u zemlji i inostranstvu.

Srpsku crkvu u Sarajevu trajno ulepšava stalna postavka njenih radova - Srpske kraljice i princeze. Posebno je, kaže, ponosna na impozantnu ikonu koja je svoje trajno odredište pronašla u Gradskoj kući Kikinde. Svake godine za slavu grada, letnjeg Svetog Nikolu, Sandrina ikona svečano predvodi slavsku litiju.

Fotografije: Jelka Dilber

Radom do uspeha

MIRNA Rackov mladima poručuje da uvek budu uporni, biraju poslove, zanate, koji će ih izdvojiti iz mase. Uz rad i trud, poručuje Mirna - uspeh je zagarantovan.

Nagrada

GRAD Kikinda dodelio je Sandri Stanković godišnju nagradu za razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje i razvoj starih i umetničkih zanata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a