HEKTAR KOD APATINA CENE POLA MILIONA: Počeo zakup državnih njiva širom Vojvodine za 2024. - ovo su cene

J. LEMAJIĆ

14. 07. 2023. u 16:47

DOK sumiraju tek završenu žetvu pšenice i ječma, i gledaju kako se "drži" suncokret i kukuruz, poljoprivrednici u Vojvodini uveliko planiraju i sledeću agrarnu godinu.

ХЕКТАР КОД АПАТИНА ЦЕНЕ ПОЛА МИЛИОНА: Почео закуп државних њива широм Војводине за 2024. - ово су цене

Z. Grumić

Većina vojvođanskih opština i gradova je pripremila godišnji plan zakupa i korišćenja zemljišta u državnoj svojini, a neke su već i raspisale oglase za izdavanje njiva u arendu. Po onome što se može videti iz oglasa, cene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta su šarolike, a negde i frapantne. Kao na primer u apatinskom ataru, tačnije u Sonti, početna cena za zakup hektara ni manje ni više nego - 500.020 dinara.

Reč je o ekstremu, a posle završene licitacije znaće se da li će i kome ovo parče zemlje od jednog jutra biti izdato u zakup po ovoj paprenoj ceni. Sa druge strane, u istoj katastarskoj opštini u Apatinu oranice se daju u zakup i po 3.621 dinara po hektaru.

U Bačkoj Topoli ukupno se izdaje u prvom krugu nadmetanja 127 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najviše početne cene su u Gornjoj Rogatici, Novom Orahovu, Bajši i Njegoševu - 75.357 dinara po hektaru, dok se u Malom Beogradu može zakupiti i za 3.202 dinara.
I Srbobran je oglasio zakup 528 hektara državnih oranica, a cene se kreću od najmanjih 6.461 do najviše 71.011 dinara.

Ilustracija

- Iako bi kvalitet zemljišta po nekoj logici trebalo da bude najvažniji faktor koji određuje cenu zakupa, lokacija je najveći faktor za formiranje cene poljoprivrednog zemljišta. Važan element svake poljoprivredne proizvodnje je okolna infrastruktura i šta nam vredi parcela najkvalitetnije zemlje ako do nje nema puta? Na tržištu poljoprivrednog zemljišta takva parcela ne vredi puno - objašnjavaju u Udruženju poljoprivrednika. - Takođe, zavisi i od veličine ponuđenog komada, odnosno da li parcela utiče na ukrupnjavanje površina koje se već obrađuju. Tu je i period na koji se zakupljuje, koji je uglavnom od pet do 15 godina.

Tako se hektar oranice u beočinskom selu Čerević može zakupiti za mizernih 810 dinara dok desetak kilometara dalje, u Banoštoru on košta 40.310 dinara. Velika razlika je i u Senti, gde je najmanji zakup hektara 5.022 a najskuplji 59.198 dinara. U Titelu je najjeftinija njiva u Šajkašu i Mošorinu i može se zakupiti za 2.841 dinar, dok je u Gardinovcima najskuplja i zakup košta 13.133 dinara.

Čekaju Novi Sad, Sombor...

GODIŠNjI programi zakupa i korišćenja poljoprivrednog zemljišta usvojeni su i za gradove Novi Sad, Subotica, Sombor i druga vojvođanska mesta, koja će uskoro raspisati i oglase za licitaciju, tako da će se znati i cena arendi. Dosadašnja praksa govori da su najskuplje njive po pravilu u Južnobačkom, a najjeftinije u Južnobanatskom okrugu. Kada sva procedura bude završena videćemo da li će neko uspeti da nadmaši njivu u Sonti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)