JOANIKIJU TRON POSLE AMFILOHIJA: Sveti arhijerejski sabor SPC sastaće se posle pune dve godine 24. maja u hramu na Vračaru

R. DRAGOVIĆ

15. 05. 2021. u 08:00

IZBOR novog mitropolita crnogorsko-primorskog biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda predstojeće sednice Svetog arhijerejskog sabora, koja će početi 24. maja u Beogradu. Tačan termin zasedanja zavisiće od vremena pristizanja arhijereja u Beograd. Majski Sabor biće prvo zasedanje najvišeg tela SPC kojim će predsedavati patrijarh Porfirije.

ЈОАНИКИЈУ ТРОН ПОСЛЕ АМФИЛОХИЈА: Свети архијерејски сабор СПЦ састаће се после пуне две године 24. маја у храму на Врачару

Episkopi se okupljaju u kripti Hrama iz epidemioloških razloga / Foto SPC

Iako će o nasledniku vladike Amfilohija odlučiti članovi "crkvene skupštine", najveće šanse za mitropolitsko dostojanstvo, prema saznanjima "Novosti", ima sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji kao administrator trenutno upravlja Mitropolijom.

- U vrhu crkve iskristalisao se načelan stav da bi najbolje rešenje za cetinjski tron bio ovaj arhijerej - kaže sagovornik "Novosti" iz SPC. - Procenjeno je da je on najpogodnija ličnost da vodi tamošnju crkvu, doprinese smirenju nacionalnih i političkih tenzija i radi na zbližavanju Srbije i Crne Gore. Uživa veliki ugled i dobro je prihvaćen među vernicima. Po svemu bi trebalo da bude dostojan ličnosti i dela pokojnog mitropolita Amfilohija.

U vrhu SPC veoma dobro stoji i vladika južnoamerički Kirilo (Bojović), ali trenutno se procenjuje da je potrebniji na američkom kontinentu. Članovi Sabora, posebno oni čije su eparhije na tlu Crne Gore, biće upoznati sa nacrtom temeljnog ugovora koji će SPC zaključiti sa Vladom u Podgorici. Zaključenje ovog dokumenta i uspostavljanje odnosa sa državom prema njegovim odredbama biće među najvažnijim zadacima novog cetinjskog vladike. Potpisivanje sporazuma između SPC i Crne Gore, najavljeno je posle izbora mitropolita, što ovoj tački dnevnog reda daje dodatnu težinu.

Za razliku od Crnogorsko-primorske mitropolije, koja bi na majskom saboru trebalo da dobije nadležnog arhijereja, na predstojećem zasedanju najverovatnije neće biti biran novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Ova vrsta izbora, kako stvari stoje, biće odložena na godinu dana, a ovom eparhijom nastaviće da upravlja u svojstvu administratora patrijarh Porfirije.

Sednica Sabora, kako se najavljuje u SPC, biće organizovana shodno protivepidemijskim merama, zbog čega će izostati i najavljeno ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji. Vladike će se okupiti i zasedati u kripti Hrama Svetog Save, po scenariju po kome je krajem februara održan izborni Sabor. Plenarna sala u Patrijaršiji, gde se obično održavaju saborske sednice, ne ispunjava uslove za držanje distance među učesnicima zasedanja.

MNOGO TAČAKA NA DNEVNOM REDU

PREDSTOJEĆE zasedanje najvišeg tela SPC prvo je od 2019. godine, pa se očekuje zgusnut dnevni red i veliki broj odluka. Episkopi dve godine nisu podneli izveštaje o radu, a razmatranje čeka i veliki broj tekućih pitanja vezanih za crkvenu prosvetu, graditeljstvo, radove na Hramu Svetog Save... Episkopi SPC predvođeni patrijarhom 29. maja na Vračaru služiće pomen priložnicima i ktitorima Svetosavskog hrama, a na sastanku sa Odborom za izgradnju Hrama upoznaće se sa planovima završnih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas