"OSTALI STE SVOJI I POSEBNI": Petković i Rakić čestitali Dan Goranaca

D. Zečević

06. 05. 2021. u 11:59

NAPOMINjUĆI da je za stanovnike Gore Đurđevdan - dan ljubavi, prijateljstva, pomirenja, dan početka proleća i ispraćaja zime, ali pre svega, težnja da se svima pokaže ko su zaparavo Goranci - jedan mali, poseban narod, sa padina Šar planine, toplog srca, izraženog gostomprimstva, vredan, složan, sa neverovatno izraženim osećanjem za očuvanje tradicije, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitao je predsedniku Privremenog organa, Neimu Sahtijariju, svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima naše zemlje, regiona i sveta, Đurđevdan - Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

ОСТАЛИ СТЕ СВОЈИ И ПОСЕБНИ: Петковић и Ракић честитали Дан Горанаца

Foto Tanjug

-Iako su vas kroz vekove svojatali, pa se često činilo da ste svačiji i ničiji, ipak ste ostali svoji i posebni, toliko da ne zaboravljate da obeležite Đurđevdan i da proslavite Bajram i Kurban Bajram. Kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, narod Gore pokazao je mnog puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji. Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti sa poštovanjem i pijetetom - naveo je Petković u čestitki povodom Đurđevdana, napominjući da su Srbi i Goranci  pored ljubavi i prijateljstva na ovim prostorima zajednički delili i sve pritiske, neslobode, izolovanosti i opasnosti, što nas je neraskidivo vezalo i zbližilo, ali i naučilo da cenimo časnost i poštenje, kao vrednosti sa kojima možemo i moramo prevazići sva iskušenja.


-Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično spremni smo da uvek pružimo svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj vaše opštine i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca - naveo je Petković u saopštenju za javnost, a dan Goranaca čestitao je i Goran Rakić, predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi..

-Želim vam da Dan Goranaca, praznik koji je simbol goranskog okupljanja, u ovim okolnostima proslavite u porodičnom okruženju. Radićemo na tome da uslovi za život Goranaca  i njihova prava budu veća jer je to način da zajednički koračamo putem koji vodi u kvalitetniji život.Istrajni u namerama koje imamo iskreno verujem da za Gorance predstoje bolji dani. Uprkos teškim vremenima pokazali ste da ponosni možete da opstanete i ostanete na svojim ognjištima što je za svako poštovanje - navodi se u čestitki ministra Rakića. Inače, Goranci žive na krajnjem jugu Kosmeta na padinama Šar Planine a od oko 30.000 koliko ih je bolo do 1999 godina, sada ih je manje od 10.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!