JURIŠALI SU NA NAS KAO HIJENE: Lazar Đorđević iz sela Gojbulja kod Vučitrna o napadu Albanaca na njega, njegovo dvoje dece i majku

D. ZEČEVIĆ

28. 04. 2021. u 09:31

BIO sam u njivi nedaleko od kuće sa ćerkicom Anđelom (9), sinom Dušanom (6) i majkom Ljubinkom (61). Sadili smo pasulj, kada je "mercedesom" došao jedan od nekoliko braće iz porodice Ademi i počeo da nam preti i provocira nas. Ćutao sam. Ubrzo se pojavio još jedan, noseći motku, pa su obojica krenula prema nama psujući nas.

ЈУРИШАЛИ СУ НА НАС КАО ХИЈЕНЕ: Лазар Ђорђевић из села Гојбуља код Вучитрна о нападу Албанаца на њега, његово двоје деце и мајку

Porodica Đorđević / Foto D. Zečević

Gledao sam samo da zaklonim sina i ćerkicu i pošli smo prema crkvi. Tada su preko reke naišla još dvojica Albanaca iz ove porodice, takođe noseći motke. Krenuli su ka nama kao hijene. Kao zveri. Povlačio sam decu i rekao im na albanskom da stanu jer su mi deca tu. Nije ništa vredelo. Približavali su se iako je kćerkica plakala i vrištala.

Ovako Lazar Đorđević (39), iz Gojbulje kod Vučitrna, opisuje napad četvorice Albanaca na njega, decu i njegovu majku koji se dogodio u ponedeljak nešto posle podneva. Kaže i da za to nije bilo nikakvog povoda i veruju da je motiv napada želja da se dokopaju njihove i imovine drugih Srba u selu, koje braća Ademi takođe maltretiraju.

- Lazar je gledao da zaštiti svoju decu, a ja sve njih. Kako su kidisali ka nama, u pokušaju da ih zaštitim, stala sam ispred njih, ali me je najstariji Ademi, koji ima oko 45 godina, udario motkom u grudi, pa se potom motka odbila mom sinu o nogu - dodaje Ljubinka Đorđević.

Sve vreme dok nam priča o napadu, ona u neverici ponavlja da su napadači bili toliko agresivni da je strahovala za sinovljev život i živote unučadi.

- Psovali su nam "majku četničku" i pretili, ali srećom, komšije Kostići, Perići, ali i jedan Albanac, krenuli su nam u pomoć, a jedna komšinica je pozvala policiju - kaže Lazar.

Za vreme napada pokušali da se sklone u obližnju crkvu / Foto D. Zečević

Objašnjava i da su dvojica napadača, čuvši sirene policije, pobegli preko reke, dok su dvojica privedena.

- Nažalost, kraće su ih zadržali nego mene u policijskoj stanici u Vučitrnu - kaže ovaj mladi čovek.

Otkriva nam i da su mu braća Ademi pretila i prethodnog dana, kao i da se ova porodica u Gojbulju doselila pre nekoliko godina. Jedan brat kupio je kuću na kraju, a drugi na početku sela, tako da često maltretiraju meštane.

- Pre nego što su se doselili, porušili su 16 srpskih kuća u susednom selu Miroče. Sada im je meta naše selo, mi posebno jer imamo šest hektara imanja i pet hektara pod šumom - priča Ljubinka.

Ona živi sama u porodičnoj kući dok su joj sin, snaha i troje unučadi radnim danima u Kosovskoj Mitrovici, udaljenoj petnaestak kilometara. Pitali smo je strahuje li dok je sama, ova hrabra žena kaže:

- Kuća je naša, moj deda ju je zidao pre 80 godina. Imamo i stan u Mitrovici, ali ovde sam odrastala. To je moja imovina, koju ne želim da otuđim.

Lazar i njegova supruga, koja je medicinska sestra, nemaju stalno zaposlenje, pa on povremeno odlazi na privremeni rad u Norvešku, ali se uvek vraća u svoju Gojbulju.

ČAK 200 PRIJAVA

ČLANOVI porodice Ademi imaju oko 200 krivičnih prijava u policiji, od čega 80 iz Gojbulje zbog uzurpacija, napada i bespravne seče šume. I nama je od 80 stabala ostala jedna jabuka i nekoliko šljiva, sve ostalo su posekli. Nemam reči da opišem njihovu bahatost i bezobrazluk - kaže Lazar Đorđević.

RAKIĆ: NEOPHODNA BOLjA ZAŠTITA SRBA

PORODICU Đorđević u utorak je posetio Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak. Tom prilikom rekao je da Srbi uvek šalju poruke mira i suživota na KiM.

- Želimo da i naša deca, ne samo u Gojbulji i Banjskoj, bezbrižno odrastaju i žive mirno. Srpske porodice u ovakvim mestima moraju imati bolju zaštitu i za to ću se lično zalagati - kazao je Rakić u Gojbulji, gde je osim sa članovima porodice Đorđević razgovarao i ostalim meštanima, kao i sa protom Simom Čumburovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju