OVERA SLOBODE ZA SRPSKU CRKVU: Vlada Crne Gore pripremila temeljni sporazum koji će zaključiti sa SPC, kako bi uredili međusobne odnose

V. KADIĆ

20. 04. 2021. u 10:00

PREMIJER Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada Crne Gore spremna za potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim bi država i Crkva uredile svoje međusobne odnose.

ОВЕРА СЛОБОДЕ ЗА СРПСКУ ЦРКВУ: Влада Црне Горе припремила темељни споразум који ће закључити са СПЦ, како би уредили међусобне односе

Posle duge borbe, SPC ulazi u pravni sistem Crne Gore / Foto D. Milovanović

- Razgovarao sam sa patrijarhom Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen - napisao je Krivokapić na "Tviteru", i dodao da je SPC zadovoljna predloženim ugovorom.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević pozdravio je ovu vest i dodao:

- Kako je dobro kad horski vrište DPS-SDP-SD-komite i postpejd analitičari zbog temeljnog ugovora sa SPC. Mogu da se ne slažem sa Zdravkom Krivokapićem oko hiljadu tema, ali ću do kraja braniti njegov potpis kojim ćemo odbraniti našu svetu crkvu u Crnoj Gori!

Nakon ukidanja spornih odredaba Zakona o slobodi veroispovesti i najavljenog potpisivanja temeljnog ugovora, nova vlast u Crnoj Gori definitivno će omogućiti Srpskoj crkvi da u Crnoj Gori i formalno postane ravnopravni činilac sa preostalim trima konfesijama - Rimokatoličkom crkvom, Jevrejskom i Islamskom zajednicom, koje su taj posao završile u vreme prethodne vlasti.

Ovaj akt neće predviđati promenu statusa SPC. Prema saznanjima "Novosti", u temeljnom ugovoru ugrađen je pravni okvir odnosa između SPC i države Crne Gore, na osnovu njenog viševekovnog prisustva i uloge koju je imala i ima u ovoj državi. Sporazum će konstatovati i opšta pitanja poput međunarodno priznatog načela o odvojenosti crkve i države, kao i slobode vere.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović saopštio je stav svoje partije o ovom pitanju - sve verske zajednice treba da funkcionišu unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore.

- Potpisivanjem temeljnog ugovora SPC će se naći unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore. SPC je taj ugovor u Hrvatskoj potpisala još 2002. godine. Tu nema ništa sporno - kazao je Abazović.

On se osvrnuo i na tekst ovog sporazuma, koji se u javnosti tendenciozno problematizuje, uz opasku da svi dokumenti prolaze "skener" Vlade.

- Svi su govorili da SPC deluje van pravnog sistema Crne Gore i to je bio najveći problem. Danas se isti što su se žalili što je SPC van zakona, bune što će biti deo sistema. To je paradoks politike koja se dešava u Crnoj Gori - naveo je Abazović.

Najava potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC podigla je na noge komite, DPS, SDP i druge iz takozvanog "suverenističkog" bloka.

- Sve upućuje da je reč o tajnom ugovoru, još jednom u nizu akata Vlade i SPC, kojim se nanosi šteta nacionalnim interesima Crne Gore. Zahtevamo od premijera Krivokapića da javnosti predoči sadržinu ugovora, a potom i pokrene javnu raspravu o ovom veoma važnom pitanju - poručuju iz DPS.

Ko će u ime države Crne Gore potpisati temeljni ugovor sa SPC još nije saopšteno. U igri je premijer Krivokapić, ali i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, kome je predsednik Vlade, u međuvremenu, najavio smenu. Kao mesto potpisivanja ovog akta pominju se Podgorica, Cetinje, ali i sedište SPC u Beogradu.

I MIRAŠ TRAŽI UGOVOR

ORGANIZACIJA CPC, koja sebe naziva crkvom, takođe, traži od Vlade potpisivanje temeljnog ugovora. Njen vođa Miraš Dedeić pozvao je Crnogorce da se odupru "zlu" i poručio da aktuelna vlada nastavlja anticrnogorsku "tradiciju dinastije Karađorđevića".

- Ovo je zlokobna ideja koja nagoveštava propast zemlje - izjavio je Dedeić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)