STOPIRANJE JE BORBA SA SREĆOM: Nišlija Dragan Arči i posle penzionisanja nastavio da neguje svoj neobični hobi

D. Alihodžić

16. 04. 2021. u 10:36

BOGATSTVO je kada u notesu života imaš upisan "staž" od 50 godina stopiranja i više od 250 koncerata. Bogatstvo je i kad radiš ono što voliš i zato je on jedan od najbogatijih ljudi na planeti.

СТОПИРАЊЕ ЈЕ БОРБА СА СРЕЋОМ: Нишлија Драган Арчи и после пензионисања наставио да негује свој необични хоби

Foto: Privatna arhiva

Mladalački duh Dragana Aranđelovića Arčija ne posustaje ni u sedmoj deceniji, jer ga i danas prate iste želje kao i daleke 1971, kada je prvi put krenuo u avanturu osvajanja drumova.

Sve ono što je doživeo prethodnih decenija preneo je na papir i objavio nedavno u svojoj knjizi. Veli da mu je u tome pomogla korona, odnosno činjenica da nije moglo da se putuje i zato je krenuo da se priseća svega što je doživeo.

 - Najviši nivo ugođaja je kada se podigne palac, a da se zna hoće li pokušaj biti uspešan ili ne. Važan je taj sekund u kome se "lome koplja" i kod vozača i kod stopera i odgovor koji stiže za samo nekoliko trenutaka. Ili se lagano zaustavlja automobil sa, uglavnom, nepoverljivim vozačem u prvom momentu, ili projuri pored vas kao da niste tu - opisuje nam Arči kako se oseća stoper na drumu. - Borba sa srećom je ono što daje draž auto-stopu i mnogi koji nikada nisu podigli palac neće se saglasiti sa mnom da je auto-stop filozofija života. U stvari, ta filozofija je veoma jednostavna, baš kao i sam život. Ako te posluži sreća, ideš dalje, ako ne, sačekaš drugu priliku. No, lepota je upravo u čekanju. Osećaj slobode dok iščekuješ, miris asfalta koji osetiš u nozdrvama dok auto u punoj brzini prođe kraj tebe, nada da će se sledeći zaustaviti...

Pored sreće za uspešnu auto-stopersku karijeru prema Arčijevim rečima potrebni su i osmeh vozaču i lagani klimoglav koji pokazuju da ste shvatili i ispoštovali volju onoga u kolima da vas primi ili ne.

 - Knjigu nisam napisao da bih se hvalio svojim doživljajima, nego da mladim ljudima približim taj život. Osim Pirineja i gore prema Rusiji obišao sam celu Evropu. A što se Jugoslavije tiče, pa to je bilo nekako normalno da skitamo od "Vardara pa do Triglava" - veli Arči.

Korona mu je, kaže, omela penzionerske planove da nastavi sa putovanjima ali, veruje, ne još zadugo. Planira skori odlazak na koncert "Perl Džema" u Budimpešti, što je logičan sled događaja za Nišliju koji je godinama u svom rodnom gradu držao prodavnicu ploča, diskova i svega što je vezano za muziku, "Hepi haus".

 - Ne mogu da zamislim život bez muzike i putovanja i ne nameravam da me godine koje sam prikupio sprečavaju da negujem ove svoje "ljubavi" - poručuje Arči.

STOPOM STIGAO DO "GINISA"

Arčijeva knjiga nosi naslov "Kako sam auto-stopom stigao do Ginisa" i ovaj Nišlija se zaista upisao u ovu slavnu knjigu, ali posredno. Naime, dok je sa kumom putovao za Holandiju, povezao ih je Diter Veš iz Nemačke, čovek koji je zvanični rekorder po broju primljenih i prevezenih stopera.

- Kum i ja smo bili putnici broj 6.235 i 6.236. Dobili smo sertifikat od njega. Zauzvrat smo se upisali u njegov rokovnik i ostavili neku malu uspomenu - kaže Arči koji očekuje da se Diter i pojavi na promociji njegove knjige krajem maja ove godine.

Dodaje da je njegov kum ostavio kovanicu od pet dinara za telefonsku govornicu uz poruku: "Ako nekada budeš u Nišu, javi se. Ovo ti je za telefon". Objašnjava da je i on ostavio uspomenu, svoju malu fotografiju. Na njoj je takođe napisao sličnu poruku.

A da Diter Veš poseti Niš, sasvim je moguće. On je živ, u Nemačkoj je i po struci je profesor. I dalje se bavi prevoženjem auto-stopera, a trenutna brojka mu je preko 10.700. Arči i njegov kum planiraju da ga pozovu na promociju knjige "Kako sam auto-stopom stigao do Ginisa", koja će biti 25. maja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)