POMEN ZA VLADIKU MILUTINA: U subotu zaupokojena liturgija preminulom episkopu valjevskom

B. P. - V. M.

25. 03. 2021. u 09:15

U UTORAK se navršava godinu dana od kako se upokojio episkop valjevski Milutin, jedna od prvih žrtava korone u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kolubarskom kraju.

ПОМЕН ЗА ВЛАДИКУ МИЛУТИНА: У суботу заупокојена литургија преминулом епископу ваљевском

Foto: B. Puzović

Zaupokojena liturgija u Sabornom hramu u Valjevu, biće služena u subotu, rekao nam je vladika šabački i administrator Eparhije valjevske SPC Lavrentije.

Episkop Lavrentije podseća da je vladika Milutin predano, vredno, marljivo i odgovorno, predvodio Eparhiju valjevsku od 2006. godine, a pre toga sa istim žarom i predanošću i Australijsko-Novozelandsku.
- Vladika Milutin je bio dragoceno čedo naše eparhije, jer je kao dečak došao u manastir Kaonu, koju je preporodio u svakom pogledu i bio je odličan arhijerejski namesnik, a potom i zamenik pre nego što je ušao u red arhijereja – kaže episkop Lavrentije. - Svim srcem je služio Bogu i rodu i zato ga se uvek rado sećamo kao monaha i episkopa za primer drugima. Drago mi je što je bio moj saradnik decenijama.
Šabački episkop kaže da će u nedelju služiti zaupokojenu liturgiju u hramu Svetog Save u Šapcu u znak sećanja na još jednog čuvenog arhijereja iz valjevskog kraja Jovana (Velimirović), koji se upokojio pre tačno 32 godine, a na čelu Eparhije šabačko-valjevske koja je tada bila celovita.
- Ostavio mi je eparhiju uređenu kao najlepši vrt, bio je sjajan ne samo kao episkop, već i kao profesor i rektor Bogoslovije pokazujući i rečju i delima da je dostojan sinovac velikog i svetog vladike Nikolaja Velimirovića – kaže vladika Lavrentije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)