NAJJAČA PORUKA RUSA NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA: Amerikancima rekli u lice - Mi ćemo uvek pamtiti! (VIDEO)

Novosti online

24. 03. 2021. u 18:43

AMBASADA Ruske Federacije u Sjedinjenim Državama u znak sećanja na žrtve NATO agresije objavila je na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk filmove sa kojim je podsetila sve korisnike na jednostranu akciju sa kojom je pogaženo međunarodno pravo u proleće 1999. godine.

НАЈЈАЧА ПОРУКА РУСА НА ГОДИШЊИЦУ БОМБАРДОВАЊА: Американцима рекли у лице - Ми ћемо увек памтити! (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

- NATO je započeo bombardovanje Jugoslavije. Po prvi put od Drugog svetskog rata izvršena je agresija na suverenu evropsku naciju, aktivnog učesnika antihitlerovske koalicije, jednog od osnivača UN - napisala je ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu.

Ispod komentara ostavljen je video prilog o NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju, uz pesmu "Crven cvete".

Varvarski vazdušni udari ubili su oko 2.000 civila, uključujući 89 dece. Hiljade civilnih objekata uništeno je u desetinama gradova. Autonomna pokrajina Kosovo je nasilno odvojena od Srbije. Preko 200.000 nealbanskih stanovnika bilo je primorano da napusti svoje domove. Delujući pod okriljem NATO vazdušnih udara, kosovski Albanci su počinili užasne zločine, uključujući i otmicu Srba zbog nelegalne prodaje organa. Međutim, protiv njih još uvek nije podignuta nikakva optužnica.

NATO agresija 1999 na Jugoslaviju postala je prvi oružani napad na suverenu evropsku državu posle 1945.

Prema dostupnim izvorima, lansirano je 2.300 raketa i 14.000 bombi, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom i kasetnim bombama, bačenim tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999 godine. Specijalisti iz Ministarstva za vanredne situacije Rusije sprovode humanitarni razminiranje u Srbiji od 2008. godine i deaktivirali su brojne neeksplodirane NATO projektile i municiju.

Nakon vojne operacije, oko 200.000 Srba napustilo je svoje domove na Kosovu, strahujući od represalija.

Danas je Kosovo glavni izvor balkanske nestabilnosti i krize. Mi ćemo uvek pamtiti - napisala je ambasada Rusije u SAD.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas