JAVNA RASPRAVA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA SE ZAVRŠAVA: Pristiglo pedesetak amandmana i sugestija, skoro svi odbijeni

V.C.S.

22. 03. 2021. u 16:46

JAVNA rasprava o Zakonu o istopolnim zajednicama završava se sutra, a, kako „Novosti“ saznaju, danas je održan sastanak Radne grupe za njegovu izradu.

ЈАВНА РАСПРАВА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА СЕ ЗАВРШАВА: Пристигло педесетак амандмана и сугестија, скоро сви одбијени

Foto P. Mitić

Na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog stiglo je, prema našim informacijama, pedesetak amandmana, predloga i primedbi, koje su gotovo sve odbijene.

Među amandmanima najviše je bilo onih koji su došli iz redova LGBT zajednice, ali i iz organizacija koje se protive ovom zakonu, poput Zavetnika. Ni jedne, ni druge Ministarstvo, tvrde naši izvori, nije prihvatilo.

Po zaključenju javne rasprave, finalni propis trebalo bi da bude poslat Vladi, pa poslanicima.

Prednacrt ovog zakona predviđa registrovanje istopolnih zajednica u posebnom registru, koji će voditi matičari, uz svečani obred sklapanja zajednice. Partneri će moći da nasleđuju umrlog partnera, da ga posećuju u bolnici ili zatvoru, uživaju njegovu penziju posle smrti…

Takođe, sve neformalne istopolne zajednice koje traju duže od tri godine, a koje se verifikuju kod notara, tretiraće se kao vanbračne, sa pravima koja i inače imaju vanbračni supružnici.

Usvajanje dece neće biti dozvoljeno, ali nije prihvaćen ni predlog da je partner po svaku cenu obavezan da izdržava decu svog partnera ako ona imaju drugih bliskih srodnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)