SABOR SPC DANAS BIRA PATRIJARHA: Presto Svetog Save čeka izbor novog pastira pravoslavnog naroda

R. DRAGOVIĆ

18. 02. 2021. u 07:22

SRPSKA pravoslavna crkva dobiće 46. poglavara u svojoj istoriji. Novog patrijarha - naslednika Irineja Gavrilovića - izabraće Sveti arhijerejski sabor, čija sednica počinje danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

САБОР СПЦ ДАНАС БИРА ПАТРИЈАРХА: Престо Светог Саве чека избор новог пастира православног народа

Kripta vračarskog hrama spremna je za rad vladika / Foto Informer

Srpski prvojerarh biće izabran po ustavnoj proceduri SPC, koja podrazumeva i apostolski žreb - nasumični izbor jednog od trojice kandidata sa najvećim brojem glasova članova Sabora.

Ovogodišnji izborni Sabor razlikovaće se u odnosu na sednice na kojima su birani Irinej i njegov prethodnik - patrijarh Pavle. Zasedanje najvišeg crkvenog tela prvi put održaće se na Vračaru, a odlikovaće ga i visok stepen primene protivepidemijskih mera, zbog kojih je i premešten iz sedišta SPC - Patrijaršijskog dvora u Beogradu. Uz to, ovom zasedanju Sabora prethodila je i dosad neviđena zatvorenost najviših crkvenih tela, ali i na momente zaglušujuća medijska buka koja je pratila pripreme za sednicu.

Izbor novog patrijarha počinje Svetom arhijerejskom liturgijom, koja je u vračarskom Hramu zakazana za 9 časova, kao i obredom priziva Svetog duha. Posle liturgije Hram će biti ispražnjen od vernika i sveštenika, a vladike će se povući u kriptu na zasedanje koje počinje u 12 časova.

Prema Ustavu SPC, novi patrijarh će biti izabran između 30 arhijereja koji imaju najmanje pet godina vladičanskog staža. Saboru će, nezvanično, prisustvovati 39 vladika, budući da su pojedine eparhije upražnjene, a ima i arhijereja koji zbog narušenog zdravlja ili problema sa zatvorenim granicama nisu uspeli da doputuju u Beograd. Sigurno je da Saboru neće prisustvovati episkop australijski Siluan, zbog strogih mera koje je zbog epidemije uvela Australija, kao ni zapadnoevropski vladika Luka, koji ima zdravstvenih problema. Upitan je dolazak vladike vranjskog Pahomija, kome je nedavno utvrđen kovid 19.

Ustavna procedura predviđa da trojica vladika sa najviše glasova idu u drugi apostolski krug, pri čemu svaki član Sabora glasa tajno za trojicu kandidata. Prag za ulazak u trojnu kandidaturu je najmanje 19 osvojenih glasova. Princip je da se kvalifikacioni krugovi glasanja ponavljaju, ukoliko je potrebno, sve dok se ne dođe do tri kandidata sa natpolovičnim brojem glasova. Njihova imena se potom upisuju na hartiju i zatvaraju u tri koverte i stavljaju u jevanđelje.

Novosti

 

Iako se pominjalo da će ime novog patrijarha izvući arhimandrit Jovan Radosavljević iz manastira Rača, ova dužnost po svemu sudeći pripašće ocu Mateju iz manastira Sisevac kod Paraćina. Zadatak žreba smatra se velikom čašću i prvorazrednim monaškim poslušanjem.

U Hramu Svetog Save prethodna dva dana trajalo je svojevrsno vanredno stanje zbog izbornog Sabora. Kripta je, po nalogu formalnih domaćina skupa - vladika remezijanskog Stefana i šumadijskog Jovana - posebno opremljena za važan skup. Za ovu priliku uneti su stolice i stolovi, kao i ozvučenje sa mikrofonima i televizori na kojima će učesnici sednice moći i da vide predsedavajućeg Saboru i govornike. Vladike Stefan i Jovan dobili su poseban zadatak od Svetog sinoda - da se pobrinu da kamere video-nadzora tokom zasedanja budu isključene, čime bi se obezbedila diskrecija neophodna za rad Sabora.

Pod svodovima kripte posvećene svetom Lazaru, tik uz grob patrijarha Irineja, vladike će među sobom izabrati njegovog naslednika. Ko će to biti zavisi od odnosa snaga između nekoliko više ili manje složnih grupa vladika. U crkvenim krugovima kao najozbiljniji kandidati na belu pana kamilavku - simbol patrijaršijske vlasti i počasti - važe episkop bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji svi imaju jake šanse da se već u prvom krugu glasova nađu u trojnoj apostolskoj kandidaturi. Niko, međutim, ne isključuje ni iznenađenja, koja su i te kako bila vidljiva i prilikom izbora prethodnih crkvenih poglavara.

SMEŠTAJ NA VOLjU UČESNIKA

U NEDOSTATKU zvaničnih informacija, javnost je prethodnih dana bila zasuta poluinformacijama o mešanju države u izbor patrijarha, pa do mogućnosti za tajno snimanje i nadzor nad radom Sabora. Pominjana je i navodna promena izbornih pravila, kao i okupljanje vernika ispred Hrama Svetog Save tokom zasedanja, kao vid pritiska na pojedine vladike. Najviše strasti u javnosti izazvala je zvanično nikad nepotvrđena odluka Svetog sinoda da episkopi tokom zasedanja budu smešteni u hotelu "Hilton". Vladikama je, prema saznanjima "Novosti", ostavljeno na volju gde će biti smešteni - u sobama u Patrijaršiji ili u beogradskim hotelima.

Bez šanse da stanu na čelo Srpske crkve nisu ni vladika banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije, kao ni dabrobosanski mitropolit Hrizostom. Upola glasa se pominju i vladike žički Justin, šumadijski Jovan, kao i diseldorfsko-nemački Grigorije. Svi oni smatraju se kandidatima koji ne važe za favorite, ali se ne isključuje ni mogućnost da iz drugog plana uđu u trojnu kandidaturu.

Na koga god od pomenutih vladika Sveti duh stavi svoju ruku, sigurno je da ga već od prvog dana po ustoličenju čeka veliki posao. Prvi zadatak Crkve i novog predstojatelja biće izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u uslovima turbulentnih prilika u Crnoj Gori izuzetno veliki izazov. Takođe, otvoreno je i "makedonsko pitanje" u koje se uključio i vaseljenski patrijarh Vartolomej. Novi crkveni poglavar moraće hitno da se posveti i jačanju veza sa drugim pomesnim crkvama, koje su opterećene tzv. ukrajinskim presedanom.

Novi patrijarh biće ustoličen najverovatnije za vikend u beogradskoj Sabornoj crkvi. Ovaj obred smatra se "tehničkim", posle čega patrijarh može da obavlja svoju dužnost u punom kapacitetu. Proces stupanja na svetosavski tron smatra se potpuno zaokruženim posle ustoličenja u drevnom sedištu Srpske crkve - Pećkoj patrijaršiji. Ovaj čin biće organizovan najverovatnije na jesen ove godine.

LAVRENTIJE U BOLNICI, PREDSEDAVA VASILIJE

IZBORNOM Saboru SPC predsedava najstariji arhijerej po vladičanskom stažu - episkop šabački Lavrentije. On, međutim, neće prisustvovati Saboru, jer je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u sredu zbrinut u Kliničkom centru u Beogradu. Umesto njega, sednicu najvišeg crkvenog tela vodiće sremski vladika Vasilije.

Kako nam je u sredu rečeno u Eparhiji šabačkoj, vladika Lavrentije je stabilno i nije životno ugrožen. Kako je u poznim godinama, stručnjaci su procenili da je bolje da nekoliko dana bude pod strogim lekarskim nadzorom. Ovaj vladika među prvima se vakcinisao protiv kovida, a nedavno je primio i drugu dozu cepiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna