U BOLNICAMA MESTA IMA JOŠ ZA DANAS: Sa 2.412 novoinficiranih oboren rekord - zdravstveni kapaciteti u Beogradu skoro popunjeni

B. RADIVOJEVIĆ

05. 11. 2020. u 08:00

U KOVID-centrima u Beogradu mesta ima samo još za danas, pa se od sutra ceo KBC "Dr Dragiša Mišović" opet vraća u ovaj sistem, a dva dana posle toga i KBC "Zemun".

У БОЛНИЦАМА МЕСТА ИМА ЈОШ ЗА ДАНАС: Са 2.412 новоинфицираних оборен рекорд - здравствени капацитети у Београду скоро попуњени

Foto D. Milovanović

U bolnicama u unutrašnjosti ima više mesta, pa se može dogoditi da se pacijenti iz prestonice sa intenzivne nege prebacuju širom Srbije, što u ovakvoj situaciji, kako kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nikoga ne treba da čudi.

On je juče sa direktorima zdravstvenih ustanova dogovorio plan i dinamiku proširivanja kapaciteta za kovid, ali ako ne bude discipline u poštovanju protivepidemijskih mera, dodatni kreveti, pa čak ni nove bolnice u Batajnici i Kruševcu, neće moći da reše problem.

- Država će staviti sve kapacitete na raspolaganje, i sve osoblje koje ima, ali građani moraju da znaju da toga nema beskonačno - kaže Lončar. - Za 24 sata u kovid-bolnice primljeno je gotovo 400 pacijenata, od kojih 150 u Beogradu. Sa ovom dinamikom dovešćemo sistem do momenta da više nećemo imati gde da primamo pacijente.

Sa još šest preminulih za dan od posledica kovida i rekordnih 2.412 novih zaraženih koronom u poslednja 24 sata, idemo baš u tom pravcu. Beograd je juče prvi put premašio 1.000 novoobolelih za dan - bilo ih je 1.106.

- U ovom momentu moramo da se uozbiljimo, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće pravcem koji je zabrinjavajući - rekao je Lončar.

- To podrazumeva da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, proslave...

Gužva Sve više prvih pregleda u Kraljevu, Foto G. Šljivić

Sve je više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored, njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika, a onda se vraćaju kući i zaraze starije. Ni kod mladih klinička slika bolesti nije naivna.

U kovid-ambulantama je sve više pacijenata, pa je za 24 sata testirano čak 12.617 ljudi. U Novom Sadu je juče potvrđeno 167 slučajeva infekcije, Valjevu 66, Kragujevcu 64, Kladovu i Nišu po 59, Kraljevu 48, Šapcu 36, Aranđelovcu 30...

- Alarmantno je i u Kraljevu, gde je bolnica na ivici da sama pređe u kovid-sistem - kaže Lončar. - U Kraljevu će do daljeg raditi hirurgija i ginekologija, ali ni one neće moći da funkcionišu, ako se bude povećavao broj zaraženih. Zamislite kako će da izgleda kada cela bolnica bude kovid. Gde će drugi pacijenti, ko će koga da leči?

U svim bolnicama je juče bilo 2.412 obolelih od kovida, od kojih 53 na respiratorima. U "Areni" još 256 pacijenata. Gradska bolnica na Zvezdari primila je od nedelje, kada je prešla u kovid-sistem, 269 pacijenata zaraženih virusom korona.

- Na odeljenju intenzivne nege nalazi se 20 pacijenata - kaže direktor te bolnice Predrag Svorcan. - U prethodnom naletu virusa korona dominirali su pacijenti srednjih godina, između 30 i 50 godina, a sada je najviše starijih od 50 godina.

MARIJAN IVANUŠA, DIREKTOR svetske zdravstvene organizacije U SRBIJI, PORUČIO

TREBA RAZMIŠLjATI O UVOĐENjU NOVIH MERA

DIREKTOR Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša rekao je da se po broju zaraženih virusom korona situacija u Srbiji, u odnosu na ostale evropske zemlje, najbrže pogoršava, jer se broj obolelih za poslednjih 14 dana povećao četiri puta.

- Treba razmišljati o uvođenju novih mera, ove koje su na snazi su dobre, ali očigledno ne daju očekivane rezultate - rekao je Ivanuša. - Određeni broj ljudi postojeće mere ne poštuje kako bi trebalo. Moguće je i da se virus proširio toliko da postojeće mere nisu dovoljne, pa treba razmišljati o dodatnim.

Mnoge zapadnoevropske zemlje su uvele različite oblike ograničenja kretanja kako bi zaustavile dalje širenje virusa, pa i policijski čas kao krajnju meru.

- S obzirom na to kakvi su brojevi u Srbiji, svaka osoba koju sretnemo može biti potencijalni nosilac virusa i treba se ponašati u skladu sa tim - smatra Ivanuša. - Ukoliko se ne preduzmu blagovremeno mere, sve može da izmakne kontroli. Videli smo da je u državama koje su uvele stroge mere to imalo uticaja i da se vraća kontrola nad epidemijom. Naravno, što se duže čeka, situacija će biti teža.

Kako se u kovid-centrima mesta brzo popunjavaju, spremaju se i privremene bolnice. Jedna će biti u Kragujevcu, jedna ili dve u Novom Pazaru.

- U Novom Sadu je spremna privremena bolnica, u roku od 24 sata može da se otvori. Niš će biti spreman do vikenda - navodi ministar Lončar. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...