ISTRAŽIVANJE O POLOŽAJU ŽENA: Sve više majki se odlučuje na dojenje, i dalje visok prosek maloletničkih brakova kod Roma

J. Ž. S.

28. 10. 2020. u 10:32

DOJENjE i pohađanje predškolskog obrazovanja su oblasti u kojima se najviše napredovalo u položaju žena i dece u Srbiji, ali je zabeležena stagnacija kod dečjih brakova i nasilnog disciplinovanja dece. Ovo su podaci prikupljeni u istraživanju višestrukih pokazatelja položaja žena i dece 2019. godine, sprovedenom u okviru globalnog istraživačkog programa, koji sprovodi Unicef na svakih pet godina.

ИСТРАЖИВАЊЕ О ПОЛОЖАЈУ ЖЕНА: Све више мајки се одлучује на дојење, и даље висок просек малолетничких бракова код Рома

Foto A. Stanković

Istraživanje je pokazalo da je u Srbiji ostvaren određeni napredak kod dece u romskim naseljima, pa je tako stopa smrtnosti odojčadi smanjena na osam od 1.000 živorođene dece, dok je kod mlađih od pet godina stopa smrtnosti oko devet, što je smanjenje sa 12,8 odnosno 14,4 u 2014. godini.

Procenat sklopljenih brakova kod devojčica i mladih žena iz romskih naselja i dalje je izuzetno visok. Istraživanje je pokazalo da je više od polovine njih starosti od 20 do 24 godine stupilo u brak pre navršene 18. a 16 odsto pre 15. godine.

Analiza pokazuje i da je 45 procenata dece uzrasta do 14 godina kod kuće izloženo nasilnom disciplinovanju, dok je u romskim naseljima taj procenat još viši i iznosi 67 odsto. Stope fertiliteta, odnosno plodnosti najviše su u starosnoj grupi od 30 do 34 godine u ukupnoj populaciji žena u Srbiji, a među onima koje žive u romskim naseljima od 20 do 24 godine. Ova stopa viša je među ženama starosti od 15 do 49 godina koje žive u romskim naseljima, nego u opštoj populaciji.

Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji, naglasila je da je postignut veliki napredak u smanjivanju nejednakosti, ali da najisključenija deca i dalje imaju teškoća da ostvare svoja prava.

Oblasti na koje je potrebno usmeriti delovanje su oblasti mentalnog zdravlja mladih i zaštita životne sredine.

- Romska zajednica u Srbiji, ali i celoj Evropi i dalje je jedna od najmarginalizovanijih i najdiskriminisanijih i treba da činimo što više u cilju integracije te zajednice - rekao je Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

ČEŠĆE IDU U SREDNjU ŠKOLU

DEVOJČICE koje žive u romskim naseljima sada češće idu u srednju školu, ali je to još daleko od nacionalnog proseka, koji je tri puta viši. Kada je reč o dojenju, u 2019. godini 24 odsto dece uzrasta do pet meseci je isključivo dojeno, dok je u 2014. godini ta stopa iznosila 13 procenata, a u romskim naseljima je svega osam odsto dece hranjeno isključivo majčinim mlekom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja