PUKLE TIKVE OD 600 KILA: U Kikindi zbog semenki posečene džinovske bundeve sa manifestacije “Dani ludaje”

R. Šegrt

21. 10. 2020. u 11:31

Posetioci čuvene kikindske manifestacije “Dani ludaje”, koja se u septembru održava u slavu najvećih i najdužih bundeva, uvek se pitaju šta će na kraju biti sa tim džinovskim tikvama i gde će završiti.

ПУКЛЕ ТИКВЕ ОД 600 КИЛА: У Кикинди због семенки посечене џиновске бундеве са манифестације “Дани лудаје”

Foto: Kancelarija za turizam Grada Kikinde

To pitanje uvek se iznova nameće, pa je tako bilo i posle ovogodišnjeg, jubilarnog takmičenja, koje je održano 35. put. Istina je da organizatori, Gradska uprava i Kancelarija za turizam, tikve ne bacaju niti daju da se bilo kome obiju o glavu.

Naprotiv, žele da podstaknu što više povrtara i ljudi koji to još nisu, da gaje bundeve. Zato seme pažljivo čuvaju, daju ga stručnjacima da ga osuše, a na proleće su spremni da ga podele svima koji to žele.

Svake godine, pobedničke - najveće bundeve sa “Dana ludaje”, pažljivo se seku radi semena. I ovogodišnje tikve “su pukle” radi toga. Rasečene se sekirama, jer drugačije ne mogu da se polome. Imaju debelu koru i iste takve, “mesnate” zidove.

- Ekstrakcija pobedničkih ludaja radi se smišljeno, jer je cilj doći do semena najvećih, prvoplasiranih, kako najtežih, tako i najdužih bundeva koje su proizvedene na našem podneblju. Nakon prirodnog sušenja, semenke se do proleća tretiraju u Institutu za ratartsvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu. Početkom marta svi zainteresovani mogu da nam se obrate radi dobijanja semena ukoliko žele da se oprobaju u uzgoju. Sa semenom pobedničkih bundeva, već u startu imaju veću šansu – objasnili su iz Kancelarije za turizam grada Kikinde.

A da je seme od bundeva sa našeog podneblja bolje i od američkog tvrdi Kikinđanin Goran Lazić, zvanični svetski rekorder u proizvodnji dugačkih tikava prošle godine u Sloveniji gde je odneo bundevu dugu 395,4 centimetra. Ove godine kod kuće u Kikindi, pobedio je sa onom od 312 centimetara

- Ove godine nisam oborio rekord, jer sam uzeo američko seme, od njihovih rekordera, ali sam pogrešio, naše je bolje. Uložio sam skoro osam meseci rada, podigao sam specijalni plastenik, ali je rekord izostao – objasnio je Lazić.

Četvorostruki pobendik “Dana ludaje” Dušan Jankov iz Čuruga, koji je i ove godine imao najtežu ludaju od čak 588,5 kilograma, a drži i rekord manifestacije sa džinom od 639,5 kilograma, ovako objašnjava kraj života najveće tikve.

- Završen je životni ciklus ovogodišnje pobedničke ludaje. Seme je donelo na stotine novih semenki, koje s nestrpljenjem čekaju svoju šansu. Mene čeka pauza i zasluženi odmor – kaže Jankov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?