DA LI ĆE SRBIJA ZATVORITI GRANICE? Komšije obaraju rekorde po broju zaraženih, epidemiolozi su na oprezu

Novosti online

15. 10. 2020. u 22:45

U SRBIJI je tokom jučerašnjeg dana zabeleženo čak 245 novih slučajeva zaraženih virusom korona, što je najveća brojka od 2. septembra, danas srećom imamo pad na 203, ali bez obzira na statistiku, mi se i dalje najbolje držimo u regionu.

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ЗАТВОРИТИ ГРАНИЦЕ? Комшије обарају рекорде по броју заражених, епидемиолози су на опрезу

Foto: M.Anđela

Oko Srbije bukti epidemije: u Rumuniji u jednom danu zabeleženo je čak 4.013 novih slučajeva, u Hrvatskoj 794, Mađarskoj 950, Bosni i Hercegovini 569... (sve brojke možete da vidite na mapi). Srbija je u crvenom obruču, a region bukvalno svakim danom obara neslavne rekorde po broju zaraženih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Kovid-19 prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se oko nas dešava ozbiljna sitaucija i da je neophodno da budemo oprezni u narednom periodu. S jedne strane, ekonomija zahteva promet robe i cirkulaciju ljudi, a s druge strane, moramo voditi računa o zdravlju nacije.

- Oko nas se dešava dosta ozbiljna situacija, Hrvati su već već prešli 700, zatim Slovenci preko 400 dnevnih slučajeva (danas čak 745!), to su verovatno brojke koje su prevaziđene, da ne pričamo o Rumuniji, o Bosni i Hecegovini. U Makedoniji se dešava privremeni pad, to je kao kod nas, u ponedeljak je bilo 60, a juče smo imali 245. Uvek za vikend bude manje zaraženih jer se tada manje testira. Mi, što se brojki tiče, stojimo bolje od svih, ali mislim da se nalazimo u veoma specifičnoj u situaciji jer treba odlučiti šta ćemo još primenjivati što se tiče naše zemlje i unutar zemlje. Nama je ozbiljan problem šta raditi sa ulaskom u zemlju, pa naš narod živi u tim zemljama, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, ne smemo uvoditi neke mere samo za pojedince, jer to bi bila diskriminacija. Ovako, s druge strane, nama je potrebno da i dalje teče protok robe i ljudi, što se oslikava stanjem u ekonomiji koja dosta dobro stoji u odnosu na druge - objašnjava profesor Tiodorović.

Kako dalje ocenjuje epidemiolog, sitaucija u regionu se razlikuje od zemlje do zemlje jer su i uzroci zaražavanja različiti te se ne mogu porediti, recimo, Rumunija i Hrvatska ili Slovenija.

- Hrvatska posebno, ali i Slovenija, oni su u toku letnjih meseci imali veliki turistički priliv iz zemalja Evrope, imali su popuštanje mera u znatnijem obimu i te mere koje su popuštane se sada vraćaju sa cehom. Britanci su, recimo, dobili nalog u jednom trenutku da se svi odmah vraćaju u svoju zemlju, Nemci su to isto uradili, Austrijanci su čak u jednom trenutku rekli da svi koji se nalaze u Splitu ili Zadru da odmah napuste ta mesta. To nije bilo slučajno, oni su primetili da je došlo do popuštanja, što je bilo uzrkovano njihovom potrebom da turizam koji je bio na izdisaju povrate. To im je ipak ekonomski, posebno Hrvatskoj, a u nekoj meri i Sloveniji, značajno, te su zbog turizma popustili mere, ali ne toliko koliko se je narod sam opustio - kaže profesor Tiodorović.

Iako su granice Srbije otvorene, u ovom trenutku se ne zna da li će biti uvođenja novih mera prema onima koji ulaze u zemlju.

- Mi smo sada u dilemi da li treba uvoditi dodatne mere, da li će one biti selektivne, ja sam siguran da mi ne možemo da uvedemo mere u odnosu na naš narod koji dolazi i boravi ovde. U našu zemlju dolaze ljudi koji rade ovde ili imaju rođake, moraćemo pažljivo o svemu da razmislimo. Mi smo i u ovom trentuku bez obzira na povećanje i dalje u najboljoj poziciji, pa ako možemo, bilo bi dobro da i dalje vodimo računa o tome da poštujemo mere, jer rezultat svega ovoga je to što dobar deo stanovništva pošutuje mere - zaključuje profesor Tiodorović.

Novi koraci ukoliko poraste broj slučajeva

Mi u unutar zemlje nemamo neki veliki izbor - ovo što već postoji, to se primenjuje. Ako broj zaraženih bude rastao, možda ćemo morati da preduzmemo neke korake, poput zatvaranja pozorišta, bioskopa... jer ne smemo se opuštati. Recimo, šta se dešava u Holandiji, koja je imala dobre podatke - javlja se povećanje, skok se javlja i u Nemačkoj. Mi smo dobijali kritike za uvođenje policijskog časa, a vidite koliko njih je sada uvelo tu meru. I u Belgiji i u delu Holandije, Italije, Španije očigledno su uvideli da sve sada treba vratiti na najoštrije mere.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...