KAMPANJA DAJ PEDALU RAKU DOBILA REGIONALNI KARAKTER: Vožnji podrške ženama obolelim od karcinoma se pridružila i Slovenija

Tanjug

03. 10. 2020. u 10:04

KAMPANjA "Daj pedalu raku“ ove godine je dobila regionalni karakter, jer se vožnji podrške ženama obolelim od raka dojke, koja će biti održana sutra u gradovima Srbije priključila i Slovenija.

КАМПАЊА ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ ДОБИЛА РЕГИОНАЛНИ КАРАКТЕР: Вожњи подршке женама оболелим од карцинома се придружила и Словенија

Foto: Fejsbuk/Daj pedalu raku Ženski centar Milica

Podizanjem zastave biće dat start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji, saopštilo je udruženje Ženski centar "Milica" koje je organizator ove kampanje.

Vesna Bondžić, predsednica udruženja, podseća da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji.

- Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti - rekla je Bondžić. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma.

- Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u više od 90 odsto sučajeva ako se otkrije i leči na vreme, umre 1.600 žena u Srbiji - upozorila je.

Ističe da je za smanjenje ove statistike potreban timski rad i delovanje u svim pravcima, od edukaciji u školama, dostupnosti kvalitetne dijagnostike i inovativnih terapija za lečenje ranog karcinoma dojke kakve imaju žene u okruženju.

Potrebno je smanjenje vremena koje protekne od otkrivanja bolesti do početka njenog lečenja kao rad na promeni svesti žena u Srbiji o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke, naglasila je Bondžić i dodala da jedino tako možemo promeniti statistiku u Srbiji.

"Daj pedalu raku" je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar "Milica" realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou s ciljem da se podigne svest cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna