FILOLOŠKI BEZ DEKANA? Vršiocu dužnosti Anđelki Mitrović istekao mandat i stekla uslov za penziju

Lj. B.

01. 10. 2020. u 14:18

STATUTARNA komisija pripremila je predlog novog statuta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uputila ga Naučno-nastavnom veću na glasanje. Veće može da ga usvoji vrlo brzo ukoliko ne bude opstrukcija.

ФИЛОЛОШКИ БЕЗ ДЕКАНА? Вршиоцу дужности Анђелки Митровић истекао мандат и стекла услов за пензију

Foto: Google printscreen

Ovo nam je rekao docent na katedri za srpski jezik dr Jovan Čudomirović, član Statutarne komsije, odgovarajući na pitanje kada će Fakultet dobiti novi statut, pošto je rok koji je odredila Prosvetna inspekcija istekao juče. On pojašnjava da Naučno-nastavno veće može odmah da ga stavi na glasanje, i uputi Savetu fakulteta na potvrđivanje. Nakon toga, dokument treba da potvrdi Senat UB.

NEZADOVOLjNI PROFESORI

NOVI krug nesporazuma na Filološkom fakultetu otvoren je nedavno kada je Prosvetna inspekcija, tri dana pred izbor dekana, naložila da se najpre donese Statut, pa da se bira dekan. Grupa profesora, međutim, smatra da prvo treba izbarati dekana pa doneti novi statut i optužuje inspekciju da narušava autonomiju univerziteta. Zbog toga su pre nekoliko dana organizovali i protest.

Čudomirović, međutim, ne isključuje mogućnost opstrukcije u donošenju Statuta, jer, kako kaže, jedna struja na fakultetu smatra da predlog ovog dokumenta treba ponovo da ide na raspravu, ali Čudomirović naglašava da za tim nema potrebe. Prema proceduri, kada Statut stupi na snagu, biće raspisan novi konkurs za dekana, jer je prethodni poništen na zahtev Prosvetne inspekcije.

Inače, v. d. dekana prof. Anđelki Mitrović juče je istekao mandat. Sada se, međutim, ne zna da li će biti biran novi v. d. dekana Filološkog fakulteta ili će profesorka Mitrović nastaviti da obavlja ovu dužnost.

- Anđelka Mitrović od juče nije na dužnosti, jer joj je istekao v. d. mandat - kaže prof. Čudomirović. - Postoje, međutim, infomacije da je ona od Ministarsva prosvete dobila odborenje da produži mandat za 52 dana, koliko je trajalo vanredno stanje. Međutim, ona je ispunila uslov za odlazak u penziju, pa ako se na osnovu odobrenja Ministarstva prosvete mandat i može produžiti, ne može se ukinuti uslov za odlazak u penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati