TAČAN BROJ ŽRTAVA KAD PROĐE KORONA: Doktor Kon otvorio nove nedoumice oko broja umrlih, Lončar kaže da treba da se uradi revizija

B. RADIVOJEVIĆ

30. 09. 2020. u 20:58

DA li je od kovida 19 u Srbiji dosad preminulo 749 građana, koliko je zvanično prijavljeno, ili je taj broj, možda, i do tri puta veći, kao što je za Beograd pokazala računica dr Predraga Kona, sve dok se ne završi epidemija, i obrade svi podaci, može, izgleda, samo da se spekuliše.

ТАЧАН БРОЈ ЖРТАВА КАД ПРОЂЕ КОРОНА: Доктор Кон отворио нове недоумице око броја умрлих, Лончар каже да треба да се уради ревизија

Foto: Tanjug/Tanja Valić

U čemu je problem sa informatičkim sistemom, zbog kojeg je, kako je objasnio Kon, došlo do razlike u zvaničnim podacima i onome što pokazuju izveštaji sa terena, nije baš razjašnjeno. Ali, ono što niko u svetu definitivno ne osporava jeste da su sve evidencije o kovidu prilično orijentacione. Ne primenjuje se ista metodologija registrovanja u svim zemljama.

I dr Kon, koji kaže da je problem sa podacima o smrtnosti od kovida 19 u kompjuterskom programu, ukazuje na tu činjenicu:

- Samo da se zna, to se dešava u svakoj epidemiji - naglasio je Kon.- Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom periodu nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto, dakle negde od sredine juna on nije bio precizan.

Ono što se neposredno objavljuje, i što je u informatičkom sistemu jedna je stvar, rekao je Kon, a izvod podataka iz pisanog sistema - druga.

- Odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni - rekao je Kon. - Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno.

Koristeći statistiku i podatke Zavoda za javno zdravlje Beograda, Kon je od marta do juna našao 210 smrtnih ishoda kojima je kao neposredni ili osnovni uzrok smrti naveden kovid 19, a zvanično je prijavljeno 118 takvih slučajeva.

- Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i višak smrtnosti, u 102 slučaja od neoznačene pneumonije, dakle, nebakterijske - rekao je dr Kon. - Ne možemo da kažemo da su ta 102 smrtna ishoda bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste.

Kon objašnjava da su podaci koje sada vidimo na sajtu covid.rs vrlo približni i vrlo tačni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da podaci koje je izneo epidemiolog Predrag Kon o smrtnosti od kovida 19 nisu konačni:

- Tek treba da se uradi revizija i da se oni provere - rekao je Lončar. - Kon je obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali. Od čega je neko umro može da potvrdi samo obdukcija, a ona nije urađena nijednom pacijentu za koga se sumnja da je preminuo od kovida.

DODATNE MERE, AKO ZATREBA

Ministar Lončar apelovao je na sve zdravstvene ustanove da, ukoliko se poveća broj pregleda ili pozitivnih pacijenata, o tome obaveste lokalne krizne štabove koji će da donesu dodatne mere:

- Ne smemo da se uspavamo. Neću tolerisati da negde raste broj, a da se ne donose dodatne mere za to područje. Jedino tako možemo da držimo situaciju pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!