U PORTI RODILO GROŽĐE SA SVETE GORE: Jedinstvena jesenja berbi grožđa u Trsteniku

S. BABOVIĆ

27. 09. 2020. u 22:16

DESETAK sićušnih "reznica" loze iz starog vinograda manastira Hilandar iz 19. veka stigli su kraj Zapadne Morave na Vaskrs 2017. godine.

У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

Foto S. Babović

Čuvenom kalemaru Ranku Raci Panteliću iz Selišta kod Trstenika, dostojnom nasledniku ovdašnje tradicije kalemarstva poveren je naročit zadatak: da iskalemi lozu sa Svete Gore. Čak 49 kalemova uspelo je i sadnja je počela 2018. godine.

Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine u porti Crkve Svete Trojice u Trsteniku, a ove jeseni, dogodilo se i pravo čudo: na desetine grozdova niklo je u omalenom vinogradu ove bogomolje. Pre nekoliko dana ovde se odigrala "najsvetija" jesenja berba grožđa u Srbiji.

- Srce mi je puno kada gledam ovo bogatstvo od roda - svedoči za "Novosti" kalemar Ranko Pantelić. - Bio je to mukotrpan posao kalemljenja, kasnije i sadnje. Ipak, vredelo je. Grožđe hilandarske loze buja, prskano je samo jednom, kada smo ga posadili. A bila je veoma teška godina, pa i za nas kalemare. Imali smo zbog vremena i po 20 prskanja da bi očuvali naš sadni materijal, dok ovo naše sveto grožđe uspeva s izuzetnim kvalitetom i ukusom.

Kalemovi su posađeni na 31 mestu u Srbiji, a prva sadnja počela je u Eparhiji kruševačkoj. Osim u porti trsteničke crkve, posađeni su kod manastira Ljubostinja, ostacima manastira Milentija u istoimenom selu kod Brusa, kod Crkve Lazarice u Kruševcu, Hramu Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja u Aleksandrovcu i manastira Drenča. Stiglo se potom i do Ravanice, Manasije, Hrama Svetog Save na Vračaru. Bratstva i sveštenstva se svuda brinu o sadnicama.

Foto S. Babović

- Ove godine smo nastavili sa sadnjom u Raškoj, manastirima Končulj i Gradac, sadili smo i u okolini Valjeva, a stižu molbe da krenemo i u Vojvodini, što ćemo i učiniti ukoliko dobijemo blagoslov našeg vladike kruševačkog Davida - predočava Pantelić.

Prve grozdove iz omalenog vinograda u porti Crkve Svete Trojice simbolično su ubrali predsednica Opštine Trstenik Milena Turk i Aleksandar Ćirić, bivši čelnik ove opštine, a svečanoj berbi prisustvovali su i većnici za kulturu, odbornici, umetnici...

Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrali su se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, a veliku podršku dao je istaknuti naučnik prof. dr Nebojša Marković i monasi manastira Hilandar.

Foto S. Babović

- Poveren mi je zadatak da na neki način brinem o vinogradu, koji su naši prethodnici stvarno brižno i posadili i negovali - kaže istoričar Ivan Nešić, većnik za kulturu u Trsteniku. - Nastavljamo sa tradicijom orezivanja na Svetog Trifuna. Ovakva svetinja ne sme da se zapusti.

KAKO JE PELCER STIGAO U SRBIJU

KAKO nam je svojevremeno predočio prof. dr Nebojša Marković, glavni projektant obnove imanja - ekonomije hilandarske, loza koja je ove jeseni u Trsteniku dala dragocene darove, pripada starog grčkoj sorti, a uzeta je iz tzv. starog hilandarskog vinograda, koji potiče s kraja 19. i nalazi se 200 metara od mlađeg vinograda, posađenog 2008. godine.

- Otac Stefan, starac hilandarski, svojom rukom je uzeo pelcer iz vinograda, koji se prostire na 2,5 hektara, a koji se posipa svetom vodicom o svakom prazniku - ispričao je prof. dr Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave