EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon najavio je danas da će za naše ljude koji žive i rade u inostranstvu, a koji budu u većem broju počeli da dolaze u Srbiju za vreme slava, biti uveden poseban zdravstveni nadzor.

Bez Karantina Ne Valja

21.09.2020. 11:18

Претпоставимо да је неко савршено савестан... Дошао, пријавио се за надзор, попунио упитник онако како јесте, односно у том тренутку нема никакве тегобе. После три дана, јаве му се симптоми, и опет, будући савестан, пријави се надзиратељима. Утврди се да поменути има корону. Рекло би се да је спречено ширење короне након њеног уноса у земљу. Али није. Познато је да је неко заразан дан до два пре појаве симптома. Дакле, човек је два дана несвесно и ненамерно ширио корону. А ко је одговоран? Одговоран је Кризни штаб, јер је прописао надзор уместо карантина. Карантин није полицијски сат, него је то изоловање оних који су били у контакту са оболелим, или се не зна јесу ли, зато што, на пример, долазе из иностранства. Тај систем карантина функционише на Новом Зеланду, у Кини, у Вијетнаму. Те земље имају, сразмерно броју становника, на десетине пута мање оболелих од короне, тиме, по природи ствари, и мање умрлих од короне. А применом непроверене догме о 1% преноса при општем маскирању добиће се оно што су добиле земље као што су Шпанија, Француска, Немачка и њима сличне, односно тамо је тренутно корона у јаком налету, и то уз ношење маски, чак и у Немачкој за коју је тешко рећи да је народ недисциплинован - Немци су познати као дисциплинован народ. Прилично је извесно да не постоји узрочно-последична веза између ношења маски и, било сузбијања, било избијања епидемије. Не може да буде да се корона шири када се носе маске, и да се истовремено корона сузбија када се носе маске.

Stevan

21.09.2020. 11:19

Aman čoveče, svesni su ljudi, sigurno više vole sebe nego što nas ti voliš, otkači se više od tih slava, problem ti je bio Uskrs, a danas slave . Nemoj više da nas lečiš aman

Čikiriz

21.09.2020. 11:25

Славе нам не дирајте.Оне су нама важније него Американцима индивидуалне слободе! Не уништавајте нам традицију.Важнија је она од ковида 19 !!

Niko

21.09.2020. 12:00

Od korene ce umreti 100.000 ljudi, ali od forsiranja toga da postoje 3 pola, muski, zenski i srednji... Od toga ce umreti na desetine miliona, time sto ce se ucite deca da postoje roditelj broj 1 i broj 2

maniks

21.09.2020. 12:05

Sta si se bre uvatio za slave. Pogledaj i izadji svi restorani, kafici, splavovi..puni ko oko za stolom i po 6 sede,sto do stola , guzve neopisive , setalista puna...i i niko ali bukvalno niko masku ne nosi , distanca misaona imenica, U autobusima ne nose maske , putnici se svadjaju i niko ne reaguje, vise od 100 hiljada ljudi vraca se sa mora puni korone i ti bas nadje da se uhvatis za slave

Objektivni Posmatrac

21.09.2020. 13:39

@maniks - Рекло би се да није баш тако како се Вама, Маниксе, учинило. Где се то не носе маске по аутобусима, и где се то људи по аутобусима свађају, и ко се то са ким свађа? Ја никакве свађе нисам приметио по бусевима, а сваког дана променим по два аутобуса у сваком смеру, а бива и преко тога да сам по бусевима. Носи маску ко се плаши, на пример да плати казну, и по правилу таквима ни не смета ако понеко не носи маску, а то је, отприлике, десетина у шпицевима и трећина ван шпицева. Ја нисам приметио као масовну појаву да по ресторанима људи се гурају па не могу да стану за један сто, а и када се то деси, по контексту би се рекло да и иначе живе заједно, па свакако није проблем то што су на блиском окупу у ресторану. А ако се маске не носе, зар то није доказ да се неношењем маски сузбија корона? Није. Али није ни обрнуто. То нема везе једно са другим. Кроз историју су епидемије избијале и престајале без икаквих маски. Свака епидемија која крене, она и стане. Нема то везе са маскама. И онда то иде у круг. И то је тако било док нису нађене вакцине. Тако ће бити и са короном, док се не нађе вакцина. Епидемија ће да букне, па да стане, па да букне, и тако у круг, док се тај круг вакцином не затвори, носиле се, не носиле се маске.

Dragan

21.09.2020. 12:40

Bice tu svega, pogotovo sto ce biti hladno vreme, svi u zatvorenom prostoru. Predlazem im da kupe kao sto sam ja uradio ruski preciscivac vazduha koji preciscava vazduh od virusa i bakterija, a i stetne cestice u vazduhu. Ja sam ga uzeo zbog deteta asmaticara i stalno mi je upaljen.