U OBVEZNICE DVE TREĆINE ŠTEDNJE: Devizne štediše imale 296,3 miliona evra kod Jugobanke Kosovska Mitrovica

S. BULATOVIĆ

24. 08. 2020. u 11:50

POSLEDNjEG dana avgusta Srbija će isplatiti drugu ratu stare devizne štednje nekadašnjim štedišama Invest banke iz bivših SFRJ republika, od ukupno osam polugodišnjih rata kojima se namiruje 6.400 štediša, a dug je 87,1 milion evra.

У ОБВЕЗНИЦЕ ДВЕ ТРЕЋИНЕ ШТЕДЊЕ: Девизне штедише имале 296,3 милиона евра код Југобанке Косовска Митровица

Foto Tanjug

Ova tema, međutim, nije još završena. Ostalo je 90,3 miliona evra štednje iz Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici koja nije konvertovana u obveznice.

Obaveze prema nekadašnjim štedišama u Srbiji su rešavane u skladu sa Zakonom o regulisanju javnog duga SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana. On se primenjuje od 4. jula 2002. Zbog specifičnih okolnosti na KiM, kao i nemogućnosti servisiranja štednje položene kod Jugobanke Jugbanke a. d. Kosovska Mitrovica, Vlada Srbije je donela posebnu uredbu.

- Pravo na prioritetne isplate devizne štednje, ostvarivale su devizne štediše poreski obveznici Republike Srbije - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. - Servisiranje prioritetnih isplata, u skladu sa Uredbom, obavljala je Nacionalna štedionica, kasnije Eurobanka. Međutim, u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata, Odlukom Ustavnog suda uredba je stavljena van snage.

Tokom 2002. godine je obračunata položena štednja koja se može konvertovati u obveznice. Reč je o ukupno 296,3 miliona evra. Izdate su obveznice serije A2002 - A2016.

- Zaključno sa 15. junom 2013. preko Eurobanke izvršena je konverzija štednje u obveznice, ukupno 206 miliona evra - dodaju u NBS. - Sve su dospele za naplatu. Štediše koje su konvertovale svoju štednju, a koje nisu naplatili svoje obveznice registrovane na vlasničkim računima hartija od vrednosti, mogu ih nesmetano naplatiti preko Eurobanke.

Preostali iznos obaveze, prema štedišama Jugobanke Jugbanke a. d. Kosovska Mitrovica, ukoliko bi oni ostvarili pravo na obveznice Srbije - iznosi 90,3 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...