OTKRIĆE najstarije srpske zastave, nedavno pompezno objavljeno na mnogim internet-portalima, loše je tumačenje srednjovekovne priznanice iz Dubrovnika.

Komentari (9)

Mala pomoć

09.08.2020. 16:34

I pored ovolikog teksta, niste rekli što znači riječ ocilo. Evo malo pomoći iz Crne Gore: ocilo je stara gvozdena naprava, kojom se, jakim trljanjem o meko drvo, palila vatra, jer su šibice izmišljene tek u 19.vijeku. Ocilo je simbol vatre i stvaranja civilizacije. Ne slovo S ćirilice.

DONEKLE SI U PRAVU ALI NE U POTPUNOSTI

09.08.2020. 17:45

@Mala pomoć - To je takozvani "masat" kojim se stvarale varnice iz kamena kremenjaka, i koristilo se za potpaljivanje vatre, to su najcesce pusaci upotrebljavali. Nego, nek mi neko kaze, odakle se pojavise ona kockasta g*vna na srpskom amblemu?

Raso

10.08.2020. 09:35

Још један и низу покушаја да се Срби прикажу као скоројевићи и да су све што имају узели од других. Истина о "оцилима","крсту" и "грбу" је другачија и потиче од прадавних времена када су наши преци, стари Винчанци, уочили природно кретање и стање сунца у четири карактеристична положаја. Усправна линија представља поделу године између краткодневнице и дугодневнице а водоравна су равнодневнице. Између њих је приказано сунце. Давно су наши људи схватили астрономске појаве, правилно их тимачули и користили то знање за успешније привређивање и то им је дало кључну предност над другим народима. Све то је надтало хиљадама година пре хришћанства а у време тзв. хоризонтне астрономије.

Stojan Mutikaša

10.08.2020. 11:16

@Raso - Богу хвала брате да има и нас који знамо поријекло и смисао и ових симбола.Волио бих само да знам ко су ови идиоти који муте бистру воду и за чији интерес

Zoran

11.08.2020. 07:49

Ne znam ko ovo tumaci Al je potpuna ludost!!!! Srbska ocila su zabelezena NAJKASNIJE u 5. veku pre Hrista!!! I'ma oh na helenskim bazama I amforama! Veku sluzi internet ako cemo da pricamo ludosti!!!

Cp6a

11.08.2020. 22:32

Нису оцила већ огњила. ,,Први званични опис српског грба утврђен је Сретењским уставом (Устав Кнежевине Србије из 1835. године), где у другој глави, под именом Боја и грб Сербије, стоји следеће: 3) Боја народна Србска јест отворено-црвена, бјела и челикасто-угасита. 4) Грб народниj Србскиj представља Крст на црвеном пољу, а међу краковима Крста по једно огњило окренуто к Крсту. Огњила, у односу на оцила, носе и далеко богатији асоцијативни потенцијал, који отвара знатно шире димензије симболичког значења и тумачења грбовне целине. Јер нема никакве сумње да композиција српског грба, са крстом у средишту, има изнад свега сакрални карактер, с обзиром на окриље хришћанске културе и време у коме је настала, па је треба и сагледавати у том духу. И док оцила (челик) остају нема, огњила (огањ) јасно говоре: ''Ја дакле крштавам вас водом ... Он ће вас крстити Духом Светим и огњем.'' (Мт 3;11)"