MINISTAR VULIN: Opremamo Vojsku novim domaćim naoružanjem i opremom, jer je OIS od raspada spasio Vučić 2012. godine

Novosti online

03. 08. 2020. u 10:19

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin, gostujući u emisiji „Novo jutro“ na TV Pink, odgovarajući na novinarsko pitanje o opremanju naše vojske, posebno je ukazao na značaj Odbrambene industrije Srbije (OIS) u tom procesu.

МИНИСТАР ВУЛИН: Опремамо Војску новим домаћим наоружањем и опремом, јер је ОИС од распада спасио Вучић 2012. године

Foto: MOD

- „Lazar 3“ je već ušao u naoružanje naše vojske i on se nalazi u 41. pešadijskom bataljonu. To je moderno sredstvo, odgovara svim tehničkim zahtevima naše vojske, već se pojavio na stranim tržištima i što je važno – on je u potpunosti produkt naše pameti i naših inženjera, proizvodi ga „Jugoimport SDPR“, naša renomirana kuća – naglasio je ministar Vulin.

 
Prema njegovim rečima, velika je stvar kada imate svoju industriju, jer onda možete da postavljate uslove i da kažete šta vam je potrebno i prilagođavate čitav svoj razvoj onome što proizvodi industrija, odnosno, industrija se prilagođava vama.
 
Ministar Vulin je ukazao da je srednjoročni cilj da se ni jedan naš vojnik više ne prevozi „pod ciradom“, jer u modernom ratovanju imperativ je zaštita vojnika, naročito od pešadijskog naoružanja i minskih sredstava.
 
- Zato radimo „Lazara 3“ i „Miloša“, zato radimo „MRAP“ koji je predviđen za zaštitu od mina i zaseda. Sve što radimo radimo da vojnik bude maksimalno zaštićen. Vojnik je najveća vrednost svake vojske – istako je ministar odbrane.
 
U prilog tome svedoči i činjenica, kako je dodao, da su nedavno uvedene i bespilotne letelice koje smo dobili iz Kine i besposadna platforma „Mali Miloš“, što svedoči o tome da se trudimo da pratimo svetske trendove.
 
- Mi to ne možemo da radimo novcem koji imaju velike sile, ali kada imate Odbrambenu industriju Srbije, koju je spasio predsednik Vučić 2012. godine od potpune privatizacije i raspada, onda imate mogućnost da sa daleko manje novca pratite svetske trendove i opremate svoju vojsku – naglasio je ministar Vulin dodajući da smo već na mnogim svetskim tržištima i da su prodate naše haubice NORA B52 155mm.
 
Ministar Vulin je naglasio da je prvo pitanje koje kupci postave kada hoćete da prodate sredstvo – da li to koristi vaša vojska, jer ako je tako, onda ima smisla da se razgovora dalje.
 
- „Lazar“ je deo naoružanja naše vojske, uskoro ulazi i „Miloš“, a modularna puška je, takođe, deo našeg naoružanja i sve su to sredstva koja su prošla rigorozne testove – naglasio je ministar Vulin.
 
Modularna puška, kako je istakao ministar odbrane, je u potpunosti naš proizvod i proizvodi je „Zastava oružje“ i značajna je zbog toga što može da menja dva kalibra – 7,62 i 6,5 mm, a kalibar 6,5 mm se izuzetno pokazao u opitovanjima i odgovara svim potrebama i prilagođava se različitim zadacima. Ni mnogo razvijenije zemlje ne mogu da se pohvale da su otišle tako daleko u razvoju ove puške, a što će uskoro biti standard za sve armije, poručio je ministar odbrane govoreći o opremanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)