VUJOVIĆ I VUČEVIĆ OBIŠLI KAPITALNI PROJEKAT U NIŠU: Značajna ulaganja za bolji kvalitet života građana

Novosti online

26. 05. 2024. u 12:52

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem, radove na realizaciji kapitalnog projekta izgradnje 46 kilometara kanalizacione mreže u Nišu, gde će u sklopu istog projekta biti izgrađeno i najveće postrojenja za preradu otpadih voda u Srbiji, kapaciteta 286.000 ekvivalet stanovnika.

ВУЈОВИЋ И ВУЧЕВИЋ ОБИШЛИ КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКАТ У НИШУ: Значајна улагања за бољи квалитет живота грађана

Foto: Ministarstvo

Vujović je istakla da će, po završetku radova, projekat podići standarde zaštite životne sredine na evropski nivo i značajno unaprediti kvalitet života građana Niša.

„Drago mi je što sam danas u Nišu, i što imam priliku da se, zajedno sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem, uverim da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Za nas je važno da se radovi završe u roku, jer je ovaj projekat od velike važnosti za građane. Izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda na lokaciji Ciganski ključ, zaštitićemo reku Nišavu jer će se u nju ispuštati prečišćena voda. Naselje Ciganski ključ nalazi se na granici opština Crveni Krst i Palilula, a kanalizaciona mreža će se graditi u tri od četiri gradske opštine – Niška Banja, Crveni Krst i Palilula. Gradimo i manje postrojenje za tretman vode za pranje filtera u fabrici vode Medijana. Kad sve završimo, na teritoriji grada Niša imaćemo preradu otpadnih voda i 85% pokrivenosti kanalizacijom, što je po evropskim standardima. Time ujedno značajno poboljšavamo sanitarne uslove za građane u naseljima koja su do sada bila bez kanalizacije“, rekla je Vujović.

Potpredsednica je istakla da je ovo jedan od najvećih ekoloških projekata u Srbiji, a realizuje ga Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Evropske unije. Ukupna procenjena vrednost iznosi 87 miliona evra.

„Projekat je odraz rešenosti Vlade Republike Srbije da nastavi da unapređuje stanje životne sredine. Deo je vizije Srbija 2027 koji je predstavio predsednik Republike Aleksandar Vučić. Naša vizija do 2027. je da širom Srbije izgradimo 1.108 km nedostajuće kanalizacione mreže, 32 postrojenja za preradu otpadnih voda i da, kad sumiramo, u naredne tri godine u 35 gradova i opština imamo 80% izgrađenosti kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda. To je najbolja potvrda da mislimo o tome kako će izgledati Srbija sutra, jer svako naše ulaganje danas ima za cilj bolji kvalitet života građana sutra“, rekla je Vujović.

Govoreći o ulaganjima u Nišu i Niškom okrugu, Vujović je navela da su u protekle četiri godine uložena značajna sredstva i u manje, ali za građane takođe značajne zelene projekte. Od 2021. do 2024. ukupno je obezbeđeno skoro 130 miliona dinara za bolji kvalitet vazduha kroz ulaganja u: zamenu kotlarnica, ložišta u domaćinstvima, pošumljavanje, zaštitu zemljišta, čišćenje divljih deponija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)