LAKŠE ZATRUDNE KADA PRESTANU DA SE OMALOVAŽAVAJU: Psihosocijalnu podršku parovima u programu VTO osim Valjeva dobiće i drugi gradovi

Vojislava Crnjanski Spasojević

20. 05. 2024. u 11:00

PSIHOSOCIJALNA podrška parovima koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje za sada se kroz pilot projekat organizuje samo u Centru za vantelesnu oplodnju Zdravstvenog centra u Valjevu, ali će se u narednim mesecima razgovarati sa partnerima da se slični projekti organizuju i u drugim gradovima. Ovo je potvrđeno za "Novosti" u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

ЛАКШЕ ЗАТРУДНЕ КАДА ПРЕСТАНУ ДА СЕ ОМАЛОВАЖАВАЈУ: Психосоцијалну подршку паровима у програму ВТО осим Ваљева добиће и други градови

Foto Shutterstock

- Želja nam je da taj pilot projekat bude sproveden i u drugim gradovima, jer je cilj da se više beba rađa u svakom delu Srbije - kažu u Ministarstvu, i dodaju da država merama podržava ne samo roditelje i decu, već i one koji tek planiraju da se ostvare kao roditelji.

U tom kontekstu prava iz oblasti vantelesne oplodnje (VTO), kako podsećaju, konstantno se proširuju, a 2022. godine pomerena je starosna granica sa dotadašnjih 43 na 45 godina, čime je još više žena dobilo mogućnost da ide na VTO. Omogućena je i vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom, potpuno besplatno za sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove.

- Uočeno je da se parovi koji imaju problem infertiliteta obično tokom procesa suočavaju sa depresijom i anksioznošću, što je inicijalno pokrenulo ideju pilot projekta "Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom" (FERTI), a kao krajnji cilj promoviše se zaštita mentalnog zdravlja kroz preventivnu zdravstvenu zaštitu. U program je uključeno 20 pacijenata. Psihoedukativne radionice su grupne - organizuju se uoči svake komisije i okupljaju onoliko pacijenata (parova) koliko ih pristane na učešće u programu - objašnjavaju u Ministarstvu.

Posle psihoedukacije slede individualne REBT seanse, omogućeno ih je osam po osobi, nakon čega porodični terapeuti rade po dve sistemske/porodične seanse sa svakim parom.

Kako je to do sada u praksi izgledalo, objasnio nam je dr Vladimir Tošović, koji u valjevskom Zdravstvenom centru radi sa ljudima u programu VTO, mahom sa ženama. Kako kaže, psihoterapija smanjuje osećaj stresa i olakšava da žena zatrudni. Uprkos tome, nisu svi parovi zainteresovani za ovu vrstu podrške.

- Do sada se prijavljivalo više žena, malo parova - kaže dr Tošović. - Muškarci uglavnom moraju u to vreme da rade, pa nismo mogli da uklopimo termine, ali dovoljna je i jedna osoba za psihoterpijske seanse. Budući da dosta njih živi van Valjeva, za njih se seanse organizuju onlajn. Reč je o racionalno-emotivnim bihevijoralnim terapijama (REBT), čiji je cilj da se regulišu emocije, da se osoba opusti i lakše priča o svojoj situaciji, a zatim se ispravljaju nerealna razmišljanja i teži racionalnijim.

Kako nam objašnjava ovaj terapeut, polazi se od toga kako osoba ocenjuje svoj problem, a zatim se radi na tome da ona ne omalovažava sebe i ne misli da je manje vredna zato što nema dete, da sebe prihvati bezuslovno. Ukoliko sebe doživljava negativno, osoba se oseća loše i ulazi u depresivno stanje, dok se sa smanjenjem nivoa stresa smanjuje i nivo kortizola, što je predispozicija za lakšu trudnoću.

Muškarci su po tom pitanju manje emotivni, jer od žena sredina očekuje da ostanu u drugom stanju. U suprotnom, nameće im se osećaj "defektnosti" i krivice. Tokom seansi nekima je teško da pričaju i otvore se, druge se rasplaču... Od novembra do sada kroz program je prošlo tridesetak ljudi, ali neki su započeli pa nisu došli do kraja - kaže dr Tošović, i dodaje da je ideja fantastična i da bi bilo lepo kada bi mogla da se implementira u sve ustanove u kojima se radi VTO.

Entuzijazam

U Valjevu sa zainteresovanim parovima, odnosno ženama, rade tri psihoterapeuta. Tretman traje oko dva i po meseca po osobi, a svaka seansa pedesetak minuta. Pre nego što je pokrenut pilot projekat, jedna psihoterapeutkinja je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju radila ovo volonterski, u slobodno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!