VODIČ ZA PRAZNIČNO PUTOVANJE: Evo gde je gorivo najjeftinije i kako da izbegnete gužve na granicama

Novosti online

22. 04. 2024. u 10:22

BEZ obzira na to da li rezervišu smeštaj preko turističkih agencija ili u sopstvenoj režiji, kada su praznici i letovanja u pitanju, mnogi građani Srbije vole da putuju samostalno, sopstvenim automobilima.

ВОДИЧ ЗА ПРАЗНИЧНО ПУТОВАЊЕ: Ево где је гориво најјефтиније и како да избегнете гужве на границама

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na ovo se ponajviše odlučuju kako bi imali maksimalnu slobodu u planiranju ne samo putovanja, već i tokom boravka na željenoj destinaciji.

Naravno, svi oni koji će za uskršnje i prvomajske praznike krenuti privatnim kolima put domaćih ili inostranih odredišta, bilo da se opredele za boravak u nekoj metropoli ili na planinama i banjama, trebalo bi dobro da se pripreme:

Ovom prilikom pripremili smo vam pravi mali vodič kako biste znali koliko će vas koštati samo putovanje kolima do neke od trenutno najtraženijih uskršnjih destinacija.

Što bi se reklo, za svakog ponešto: od popularnih evropskih metropola do letnjih destinacija koje su i tokom proleća više nego atraktivne, a zavisno od vremena, nije isključeno da bude i prvog ovogodišnjeg kupanja.

Od Beograda, koji smo kao i ranije koristili kao polaznu tačku našeg putovanja, najbliža je Budimpešta, koja je udaljena tek 370 kilometara, dok su najdalji izazovi Istanbul na 951 i Atina na 1.097 kilometara.

Upoređujući cene sa prošlogodišnjim vodičem, možemo da zaključimo da su putovanja uglavnom za par desetina evra poskupela, pre svega zbog viših cena goriva.

Najjeftinije vožnje, računajući troškove benzina (prosečna potrošnja automobila od šest litara na 100 kilometara) i putarina, u oba pravca, jesu Budimpešta 101,5 evro (prošle godine 94 evra) i Herceg Novi 112 evra (lane 104), dok su najskuplji odlasci u Atinu 358 i Veneciju 255 evra evra.

Za putarinu po Srbiji moraćete da izdvojite 730 dinara u jednom, odnosno 1.460 dinara u oba smera, za potez od Beograda do Subotice, dok su u Mađarskoj i Austriji na snazi sistemi vinjeta koje kupujete na samom ulazu u zemlju. Za deset dana vožnje po mađarskim drumovima treba izdvojiti 16,2 evra, a po austrijskim 11,5 evra. Ovo je povećanje od nekih desetak posto u odnosu na prošlu godinu.

Kada je cena benzina u pitanju, ovde ne morate da “razbijate glavu” pošto skoro podjednako košta u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji. A ko ima na raspolaganju šest slobodnih dana tokom praznika, mogao bi da veže posete Beču i Budimpešti.

Za putarinu u Srbiji izdvojićete 3.420 dinara u oba pravca na potezu od Beograda do Preševa (1.720 u jednom), dok ćete u Severnoj Makedoniji, na pet naplatnih rampi “ostaviti” ukupno 17 evra (po 8,5 u svakom pravcu). Oni koji se odluče da praznike provedu u Solunu moraće da izdvoje još 2,4 evra nakon ulaska u Grčku, posle prelaza Evzoni (isto toliko i u povratku), dok je putovanje do Atine znatno skuplje zbog 33,5 evra, koliko treba izdvojiti od Soluna do prestonice i još toliko u povratku.

Ipak, na putu do Grčke ako dobro planirate možete da uštedite neki dinar tako što ćete gorivo pre svega točiti u - Severnoj Makedoniji. Naime, litar benzina u Srbiji trenutno je 198 dinara ili 1,67 evra, u Grčkoj čak 1,95 evra, a na pumpama u Severnoj Makedoniji samo 1,30 evra. Dakle, pun rezervoar od 50 litara u Atini bi vas koštao 97,5 evra, a u Skoplju i okolini tek 65 evra!

Kako da izbegnete gužve na granicama

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika na graničnim prelazima skoro ka svim zemljama dolazi do stvaranja “čepova”, kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja koje može poprilično da vam uništi mini-odmor. Zato je dobro da se upoznate sa alternativama koje mogu da vam uštede i vreme, ali i živce tokom putovanja.

Pre nego što krenete na put najbolje je pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a, te ako su se na njima već formirale gužve, koristiti alternativne putne pravce i granične prelaze.

Putarine u Srbiji

 • Beograd - Preševo 1.720
 • Beograd - Niš 1.020
 • Beograd - Dimitrovgrad 1.510
 • Preševo - Dimitrovgrad 1.220
 • Beograd - Šid 450
 • Beograd - Novi Sad 290
 • Beograd - Subotica 730
 • Beograd - Čačak 560

*Napomena: cene putarine su izražene u dinarima

Cene benzina

 • Srbija 1,68
 • Austrija 1,67
 • Bugarska 1,34
 • Hrvatska 1,58
 • Grčka 1,95
 • Mađarska 1,61
 • Italija 1,91
 • Slovenija 1,54
 • Turska 1,26
 • S. Makedonija 1,29
 • Crna Gora 1,61

* Napomena: cene litra benzina izražene su u evrima

BONUS VIDEO: POTPUNI HAOS NA PRELAZU BAJAKOVO - Nepregledna kolona na izlasku iz Srbije

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)