STRUČNJAK UPOZORAVA: Ako uskoro ne padne kiša, Srbiji preti jedna opasna pojava

Novosti online

06. 04. 2024. u 14:00

PRE tačno godinu dana u Srbiji je padao sneg. Visina snežnog pokrivača u Beogradu je 4. aprila dostizala čak 17 centimetara, dok je na Kopaoniku zabeleženo 54. Temperatura se u celoj zemlji kretala oko nule, a ove godine situacija je potpuno drugačija.

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Ако ускоро не падне киша, Србији прети једна опасна појава

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U našoj zemlji je, sudeći po temperaturama, ipak je stiglo leto, kažu meteorolozi. Za dane vikenda i početkom sledeće sedmice očekuje se sunčano i toplo vreme neuobičajeno za april.

Najtopliji dani, kažu oni, biće nedelja i ponedeljak, kada se ponovo u većini mesta očekuju dnevne temperature od 29 do čak 32 stepena.

Meteorolog Ivan Ristić podseća da nas je prethodnih godina iznenadio i sneg usred aprila.

- Ono što je nekako postalo učestalo poslednjih par godina i čega smo se svi nekako pribojavali jeste kasna pojava snega u aprilu. Moram da vas podsetim da je prošle godine sneg pao 4. aprila, dok se 2022. godine zabelelo 20. aprila. Izgleda da možemo da odahnemo, po prognozama, sneg nas neće iznenaditi u aprilu, ali ipak treba biti na oprezu - kaže Ristić.

Foto: N. Živanović

On navodi da je uzrok visokih temperatura vreo afrički vazduh, koji je stigao do ovog dela Evrope.

- Najjači uticaj vrelog afričkog vazduha koji preko Sahare stiže u Evropu, u Srbiji se očekuje u ponedeljak i utorak, kada će temperature biti znatno iznad proseka za ovo doba godine. Nalet toplog vazduha ovaj put počinje zapadnije od Alpa, pa se najviše temperature očekuju u Španiji, gde će termometar pokazivati i 35 stepeni. Naša zemlja će biti pošteđena tog najjačeg uticaja saharskog vazduha, ali imaćemo svakako prave letnje temperature. Kod nas će se najviše osetiti vreli talas u ponedeljak i utorak, 8. i 9. aprila, kada će maksimalna temperatura ići od 29 do 32 stepena - objašnjava Ristić.

Foto: Printskrin

Prema njegovim rečima, letnje vreme zadržaće se do sredine sledeće nedelje, kada se očekuje promena. Stiže nam naoblačenje, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. On kaže da će uslediti i pad temperature za desetak stepeni.

- Od 10. aprila dolazi do promene vremena i slabljenja tog toplog talasa iz Afrike. Posle tog datuma očekuje nas vetrovito vreme, a sve ukazuje da će biti prilika i za dosta padavina. Najviše kiše očekuje se na Kopaoniku i Zlatiboru. Vlažan vazduh doneće češće padavine, pa se sve do kraja meseca može očekivati smena sunca i kiše i u nižim predelima zemlje. Temperature će biti prosečne za ovo doba godine i kretaće se od 15 do 20 stepeni - ističe Ristić.

Srbiji predstoji suša

Što se tiče dugoročne prognoze - pred nama je nešto topliji i sušniji april.

Tokom celog meseca temperatura će se kretati između dva i pet stepeni iznad proseka, dakle oko 25. podeljka, dok će kiša biti nešto ređa i slabija nego što je to prosek.

Nešto obilnije padavine prognoziraju se sredinom meseca, međutim to neće biti dovoljno da nadomesti nedostatak vlage u zemljištu koji je trenutno posledica nešto suvlje zime.

Ukoliko u maju i junu padavine ne budu bile oko proseka očekuje nas veoma toplo i sušno leto.

(Informer)

BONU VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)