SLUŽENJE VOJNOG ROKA: Borbena obuka martovske generacije vojnika (FOTO)

Novosti online

05. 04. 2024. u 20:52

NA poligonima za obuku Vojske Srbije u okolini Sombora, Valjeva i Leskovca ove nedelje je realizovano stacionarno logorovanje vojnika koji su u martu započeli služenje vojnog roka, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Борбена обука мартовске генерације војника  (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Ovaj oblik obuke na terenu realizuje se na kraju prve faze osposobljavanja i prolaze ga vojnici svih specijalnosti. Cilj je da se u praksi provere i primene stečena znanja i sposobnosti za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, 

ali i da se vojnici adaptiraju na život i rad u terenskim uslovima.

Tokom višednevne obuke, uvežbavane su taktičke radnje i postupci vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu. 

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Realizovana su i sva programom predviđena gađanja iz pešadijskog naoružanja. 

Po povratku sa terena vojnike očekuje provera obučenosti, na kojoj će biti ocenjena njihova osposobljenost za izvršavanje osnovnih individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za upotrebu borbenih sredstava i vojne opreme svog roda, odnosno službe.

Foto: Ministarstvo odbrane

Iako su tek nekoliko nedelja u vojsci, mladi vojnici pokazuju izuzetno zalaganje i visoku motivaciju da savladaju sve sadržaje predviđene programom obučavanja. Mnogi od njih su već izrazili želju da postanu profesionalni vojnici Vojske Srbije, za šta mogu konkurisati još u toku služenja vojnog roka.

Foto: Ministarstvo odbrane

BONUS VIDEO: Vučić bije tešku bitku da nas UN ne proglase za genocidan narod, ali nisu ni svi iz Srbije na strani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)