POČINJE PODELA 3.422 BESPLATNA ZAŠTITNA RAMA ZA TRAKTORE: U Kruševcu će na svečanoj ceremoniji biti dodeljena bezbednosna oprema

V.C.S.

26. 03. 2024. u 16:06

U Srbiji ima oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine i rama, a vlasnici nekih od njih dobiće besplatne zaštitne ramove sutra, na svečanoj ceremoniji, na Kvantaškoj pijaci u Kruševcu. Kako navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja, ovo se realizuje kao jedna od preventivnih mera za smanjenje broja stradanja zbog prevrtanja traktora i minimiziranja povreda vozača.

ПОЧИЊЕ ПОДЕЛА 3.422 БЕСПЛАТНА ЗАШТИТНА РАМА ЗА ТРАКТОРЕ: У Крушевцу ће на свечаној церемонији бити додељена безбедносна опрема

Foto: Grad Vršac

Događaju će prisustvovati ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Vlada Srbije je 16. septembra 2022. godine donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor. Na prvom javnom pozivu, koji je Agencija sprovela 2022. godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) opredelilo je 125 miliona dinara za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama. Proizvođači su isporučili 4.654 rama za modele IMT, tip 533, 539, 540, 542 i 549.

U 2023. godini MGSI je opredelio još 125 miliona dinara za istu svrhu. Vrednost jednog zaštitnog rama je u javnom pozivu iznosila 27.000 dinara, što znači da je ram subvencijom isplaćen u celosti. Subvencionisano je i 7.000 dinara za plaćanje postupka ispitivanja prepravke traktora za svaki ugrađeni ram. Ukupno je proizvedeno 3.422 rama, čija podela započinje sutra u Kruševcu.

Foto: Grad Vršac

U ponedeljak, 25. marta ove godine, raspisan je i treći javni poziv za dodelu subvencionisanih ramova, a građani mogu da konkurišu do 15. maja. MGSI je opredelilo novih 125 miliona dinara. Ovaj javni poziv unosi novinu i izrađivaće se dva tipa rama za traktore.

Ujedno, vlasnik ili korisnik upotrebljavanog traktora sa ugrađenim zaštitnim ramom oslobađa se troškova obrade dokumentacije za ispitivanje vozila i za izdavanja uverenja.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima propisuje obavezu posedovanja bezbednosne kabine ili rama od 1. januara 2025. za traktore koji su proizvedeni i prvi put registrovani nakon 1983.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave