OBJAVLJENA LISTA NAJSREĆNIJIH ZEMALJA NA SVETU: Šokiraćete se kada vidite na kom je mestu Srbija

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

20. 03. 2024. u 17:05 >> 17:16

OBJAVLjENA je lista najsrećnijih zemalja na svetu. Lista broji čak 140 država, a pogledajte na kom mestu se nalazi Srbija.

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈСРЕЋНИЈИХ ЗЕМАЉА НА СВЕТУ: Шокираћете се када видите на ком је месту Србија

Foto: Shutterstock

Finska, u kojoj živi 5,5 miliona ljudi, proglašena je danas najsrećnijom zemljom na svetu sedmu godinu zaredom, prenosi Dejli mejl.

To znači da je svih pet skandinavskih nacija ušlo u prvih 10 država sa najzadovoljnijim mestom na svetu tokom protekle decenije, uprkos svojim dugim, hladnim i mračnim zimama.

U međuvremenu, Avganistan — petu godinu zaredom — ostaje na dnu Izveštaja o sreći u svetu.

Kada je svetska ligaška tabela sa više od 140 zemalja podeljena po starosnim grupama, Litvanija je proglašena za nasjrećniju državu ljudi do 30 godina, a Srbija zauzima  visoko 3. mesto u kategoriji najsrećnijih  mladih ljudi.

Sada u svojoj 12. godini, izveštaj koji sponzoriše UN zasniva se na procenama sreće desetina hiljada ljudi, kao i na ekonomskim i društvenim podacima.

Daje ocenu sreće na skali od nula do 10, na osnovu prosečne ocene tokom trogodišnjeg perioda.

Foto Predrag Mladenović

U kategoriji najmlađih, prva je Litvanija, drugi Izrael, a Srbija treća na svetu. Slede Island, Danska, Luksemburg, Finska, Rumunija, Holandija, Češka.

U zbiru svih starosnih grupa Srbija zauzima visoko 36. mesto na svetu, ostavivši iza sebe neke od najmoćnijih zemalja poput Italije, Japana, Kine, ali i sve svoje komšije i države Zapadnog Balkana.

Prvo mesto u ukupnom zbiru zauzima Finska, druga je Danska, a treći Island. Slede Švedska, Izrael, Holandija, Norveška, Luksembrug, Švajcarska i Australija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)