PREMINUO AKADEMIK VLADIMIR STEVANOVIĆ: Odlazak poznatog biologa

Lj.B.

20. 03. 2024. u 15:42

Akademik Vladimir Stevanović, jedan od najistaknutijih biologa, botaničara, ekologa i biogeografa, preminuo je danas u Beogradu u 77. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

ПРЕМИНУО АКАДЕМИК ВЛАДИМИР СТЕВАНОВИЋ: Одлазак познатог биолога

sanu

Stevanović je "naučnim i pedagoškim radom dao veliki doprinos razvoju srpske i svetske nauke, a svojom stručnošću i zalaganjem mnogo je doprinosio radu Akademije.

"Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu", saopštila je SANU.

Rođen 4. decembra 1947. godine, Stevanović je diplomirao biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine.

Doktorsku disertaciju "Ekologija, fitocenologija i floristička struktura stepske vegetacije Fruške Gore" odbranio je 1986. godine.

U zvanje asistenta na Katedri za ekologiju i geografiju biljaka Odseka za biološke nauke Prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu izabran je 1974. godine.

Na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1999. godine. Od 1989. godine bio je šef Katedre za ekologiju i geografiju biljaka Biološkog fakulteta.

Bio je i rukovodilac smera Ekologija biljaka i Ekologija zaštite i unapređenja životne sredine na istom fakultetu. Stevanovićeva bogata naučna bibliografija broji više od 223 bibliografskih jedinica u domaćim i stranim časopisima, u okviru kojih se nalaze tri monografije.

Među njima se izdvaja "Biodiverzitet Jugoslavije sa pregledom vrsta od međunarodnog značaja" (u koautorstvu sa Vojislavom Vasićem).

Za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU izabran je 2006, a za redovnog člana 2012. godine.

U okviru Akademije, bio je član i predsednik Odbora za izučavanje flore i vegetacije Srbije, član Odbora za izučavanje faune Srbije i predsednik Odbora "Čovek i životna sredina".

Dužnost sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU obavljao je od 2017. godine.

Bio je član Srpskog biološkog društva, Društva biosistematičara Jugoslavije, kao i predsednik Društva ekologa Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)