"ANINA DECA ŽIVELA U ĐUBRETU": Centar za socijalni rad optužuje Novosađanku za jezive uslove (FOTO)

D.B.M.

07. 03. 2024. u 21:00

TROJE maloletne dece Ane Mihaljice iz Novog Sada živela su u nebezbednim i u nehigijenskim uslovima u stanu, koji je zatrpan gomilom smeća.

АНИНА ДЕЦА ЖИВЕЛА У ЂУБРЕТУ: Центар за социјални рад оптужује Новосађанку за језиве услове (ФОТО)

N. Skenderija

To su zatekle nadležne službe koje su reagovale nakon što je u stanu u novembru prošle godine izbio požar. Dvojicu dečaka je čuvao deda, dok je majka sa najstarijim detetom bila van stana.

Ovako je novosadski Centar za socijalni rad opisao uslove koje je zatekao u stanu, postupajući po prijavi policije i javnog tužilaštva, i preduzeo je meru privremene starateljske zaštite. U interesu dece ona su izmeštena u sigurnu kuću, a policija je protiv majke podnela krivičnu prijavu za zlostavanje i zanemarivanje dece.

Centar za socijalni rad, dan pošto je Mihaljica na konferenciji za štampu iznela optužbe da su joj deca oteta, zbog čega su 33 udruženja građana za sutra u Novom Sadu najavila protest podrške, saopštio je da je u ovom slučaju utvrđeno da roditelj grubo zanemaruje svoje dužnosti:

- To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice, koji se tiču zdravlja, nevakcinisanja dece, nepostupanja po preporukama lekara, ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja...

czsr ns

 

Kako saznajemo u resornom ministarstvu, postupanje Centra za socijalni rad bilo je po zakonu, što je potvrđeno i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Iz Centra za socijalni rad rečeno je da je i ranije Mihaljica odbijala saradnju. Njoj je, kako tvrde, naloženo da otkloni propuste u vršenju roditeljskog prava, pre svega da obezbedi bezbedne uslove za život dece. U saopštenju se još navodi da ona nije dozvoljavala socijalnim radnicima da obave terensku posetu, nije priložila dokumentaciju koja bi bila dokaz o obezbeđenim uslovima za preuzimanje dece. Takođe, i kontakti socijalnih radnika i mališana bili su otežani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije