ŠTO VIŠE EKONOMSKI OSNAŽITI ŽRTVE NASILJA Oglasilo se tužilaštvo o podršci: Fantastični rezultati u nekoliko opština

J.D.Lj.

06. 03. 2024. u 15:04

DRUGO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pre četiri godine započelo je podršku žrtvama nasilja kroz njihovo ekonomsko osnaživanje kao preduslov za izlazak iz nasilja.

ШТО ВИШЕ ЕКОНОМСКИ ОСНАЖИТИ ЖРТВЕ НАСИЉА Огласило се тужилаштво о подршци: Фантастични резултати у неколико општина

Foto Shutterstock

Iz pomenute ustanove pojašnjavaju:

- Polazeći od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa da u radu grupa za koordinaciju i saradnju pored stalnih članova koje čine javni tužioci, predstavnici  Centara za socijalni rad i policije, po potrebi mogu učestvovati i predstavnici obrazovnih, vaspitnih i zdravstvenih ustanova, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici drugih pravnih lica i udruženja koja pružaju podršku i zaštitu žrtvama - navodi se u saopštenju Drugog OJT.

-  Naše osnovno javno tužilaštvo pozvalo je u radnu grupu za koordinaciju i saradnju  predstavnike nacionalih službi i Autonomnog ženskog centra sa ciljem da se kroz zajedničku i ubrzanu razmenu informacija, žrtvama olakša postupak dobijanja posla kako bi se ekonomski osamostalile.

Ovakav multisektorski rad za četiri godine na području opština Čukarica, Rakovica, Voždovac i Grocka, dao je fantastične rezultate jer je podrška pružena za preko 500 žrtava od kojih je preko 100 dobilo posao, jedan manji broj odbio je podršku, dok se sa ostalima i dalje aktivno radi. Samo u protekloj godini podrška je pružena u odnosu na 120 žrtava od kojih se 32 zaposlilo.

- Pored zapošljavanja žrtava, važno je istaći da je pored ubrzanog i prioritetnog zapošljavanja žrtava, zadatak rada ovih grupa bio i otklanjanje smetnji za zapošljavanje kroz pružanje drugih vidova podrške - psihološke, zdravstvene, pravne. Sve ovo u funkciji osnaživanja i osposobljavanja žrtava za rad. Na ovakav način veliki broj žrtava stekao je obrazovanje, posebna znanja i veštine, prekvalifikovao se, osposobio se za preduzetnički rad, što je izuzetno značajno ako se ima u vidu da su žrtve nasilja najčešće ne samo ekonomski zavisne, već i lišene mogućnosti da se same osposobe i izbore za svoju egzistenciju, zbog čega najčešće trpe i ostaju u nasilju.

Statistički podaci, kako dalje navode iz Tužilaštva, pokazuju da je ovaj vid podrške pružan najčešće ženama, sa različitim zanimanjima i sa stepenom obrazovanja, od osnovnog do najvišeg stepena. Poslovi na kojima su se žrtve zapošljavale bili su najrazličitiji, od pekarki, negovateljica, medicinskih sestara, do pokretanja sopstvenih poslova, dok su se žrtve sa visokom stručnom spremom zapošljavale u skladu sa svojim kvalifikacijama.

Identifikacija žrtava kojima je potrebna ova vrsta podrške vrši se najčešće kroz rad grupa za koordinaciju i saradnju kao i kroz rad Autonomnog ženskog centra sa žrtvama, koji je dao značajan doprinos ne samo u identifikovanju žrtava već prvestveno  kroz psihološku podršku koja najčešće prethodi ovom vidu podrške. Sa druge strane, žrtve nasilja koje žele da se zaposle često se i same neposredno javljaju Nacionalnoj  službi za zapošljavnje koja o tome obaveštava grupu koja o svim žrtvama i pruženim podrškama, preduzetim radnja, vodi preciznu evidenciju - navodi se u izveštaju.

Drugo osnovno javno tužilaštvo, kako tvrde, nastaviće i dalje zajedno sa Centrima za socijalni rad, Autonomnim ženskim centrom i Nacionalnim službama za zapošljavanje sa područja svoje nadležnosti – opštine Čukarica, Rakovica, Grocka i Voždovac, da pruža ovaj vid izuzetno važne podrške i ovim putem poziva žrtve nasilja da i ubuduće  prihvataju podršku jer ona je siguran korak na putu koji vodi izvan nasilja. Ovakvo postupanje tužilaštva ukazuje žrtvama da nisu same, da nasilje nije okruženje u kome bi trebalo živeti, a institucije imaju razvijene mehanizme da im pruže potrebnu pomoć i podršku, što bi trebalo da ih osnaži da se istima obrate kako bi ta pomoć i podrška bile pružene u punom kapacitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)