O SRPSKOM I NA SORBONI: Tokom marta niz manifestacija posvećen popularizaciji našeg jezika, podrška stigla i od Uneska

Lj. Begenišić

05. 03. 2024. u 10:00

Manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" organizovana je i ove godine, a tim povodom biće održan niz događaja koji će biti posvećeni populariziciji nastave našeg jezika.

О СРПСКОМ И НА СОРБОНИ: Током марта низ манифестација посвећен популаризацији нашег језика, подршка стигла и од Унеска

Foto Pixabay free images

Manifestaciju organizuju Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i Katedrom za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu.

Ovo društvo uz sve aktivnosti na promociji srpskog jezika i pisma, zalaže se i za poboljšanje statusa prosvetnih radnika kroz povećanje plata, vraćanje dostojanstva nastavnicima... što su izneli kroz inicijativu za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema koju su prošle godine predali Vladi Srbije.

Da su se organizatori potrudili da ova, treća po redu manifestacija dobije što širi karakter, kaže nam profesor dr Vesna Lompar, predsednica Društva za srpski jezik i književnost:

- Naš cilj je popularizacija nastave srpskog jezika, a ove godine uspeli smo da dobijemo podršku Nacionalne komisije za Unesko, a napravili smo i saradnju sa Kancelarijom za dijasporu koja je organizovala seminar za 120 nastavnika koji predaju srpski jezik u zemljama regiona.

privatna arhiva

prof. dr Vesna Lompar

Društvo namerava i da ovaj događaj proširi na sve tačke u svetu gde se uči srpski jezik, a ove godine planirane su različite aktivnosti po našim lektoratima u inostranstvu.

- U Parizu na Sorboni biće obeležena manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika", kroz različita predavanja, a održaće se i književno veče posvećeno nedavno preminulom piscu Goranu Petroviću - navodi profesorka. - Takođe, manifestacija će biti obeležena i u Moskvi na Katedri za srpski jezik, a pregovara se i sa lektoratima u Rimu i Kelnu.

Kako bi i naše đake privukli da se više nego obično pozabave srpskim jezikom i književnošću, društvo je uputilo poziv svim učenicima u Srbiji da napišu kratku priču, a najbolje će biti nagrađene.

Pravila koja se moraju poštovati prilikom pisanja su da priča može imati najviše 500 karaktera sa belinama, a obavezno mora da sadrži sledeća tri frazeologizma: "grlom u jagode", "s mene pa na uštap" i "nije šija nego vrat". Radove učenici mogu poslati Društvu za srpski jezik i književost do 20. marta, a svi koji su zainteresovani više detalja mogu naći na sajtu društva.

Tribine i kvizovi u 40 gradova

Manifestacija "Mart, mesec srpskog jezika" održaće se širom Srbije, a 13 podružnica Društva za srpski jezik i književnost organizovaće aktivnosti u oko 40 gradova i opština, uključujući i gradove na Kosovu i Metohiji.

- Vredni nastavnici srpskog jezika i književnosti potrudili su se da osmisle interaktivne kvizove, zanimljive tribine, kreativne radionice, sjajne izložbe, izuzetna predavanja i istraživanja, nagradne konkurse, književne šetnje, karavane i susrete namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici - saopštili su iz društva.

Kako nam kaže prof. Vesna Lompar, ovo "takmičenje" biće organizovano i na Katedri za srpski jezik u Moskvi, samo što će tamošnji "pisci" imati tri drugačija frazeologizma koja moraju uvrstiti u priču.

Nastavi srpskog jezika pažnju je posvetila i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je u prethodna tri meseca organizovala seminare za nastavnike srpskog jezika koji drže nastavu u BiH, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Ti seminari završeni su, a Arno Gujon, direktor uprave, objasnio je da deca u regionu uče srpski jezik u otežanim uslovima, a seminari su organizovani s namerom da se nastavnicima približe savremene metode i olakša deci učenje.

- Svi su veoma zadovoljni i žele da se ta praksa nastavi i da se seminari i ubuduće organizuju - navodi Gujon. - Deca su presrećna što u drugim državama mogu da govore na svom prelepom srpskom jeziku, a zahvaljujući seminarima poboljšali smo metodologiju nastave za njihove nastavnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)