NAJBOLJA PRIPREMA ZA AKADEMIJU: Vojna gimnazija u Beogradu upisuje 110 novih učenika, konkurs će biti otvoren do 31. marta

V. N.

03. 03. 2024. u 14:44

KONKURS za upis u vojne škole otvoren je do 31. marta, a u Vojnoj gimnaziji navode da ta škola pruža odličan spoj teorije i prakse i na najbolji način priprema učenike za nastavak školo­vanja na Vojnoj akademiji.

НАЈБОЉА ПРИПРЕМА ЗА АКАДЕМИЈУ: Војна гимназија у Београду уписује 110 нових ученика, конкурс ће бити отворен до 31. марта

Vojna gimnazija, Foto Tanjug

Načelnik Vojne gimna­zije potpukovnika Blagoje Đačić rekao je da će ove godine ta škola primiti 110 učenika, od toga 80 učenika za opšti smer i 20 učenika za vazduhoplov­ni smer u prvi razred i po pet učenika na opšti smer u drugi i treći razred.

Dodao je da kandidati za upis u Vojnu gimnaziju treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkur­sa, da prikupe određenu dokumentaciju i da je do­nesu u Vojnu gimnaziju ili pošalju putem pošte.

- Zatim sledi selekcija kandidata, koja obuhva­ta psihološku procenu, medicinsko-zdravstvene preglede, fizičku prove­ru, proveru znanja iz ma­tematike i srpskog jezika i bezbednosnu proveru. Nakon toga formira se rang-lista i kandidati koji su ostvarili najbo­lje rezultate primaju se u Vojnu gimnaziju, u skladu sa planom školovanja - ob­jasnio je Đačić.

Đačić je naveo da Vojna gimnazija školuje učeni­ke na opštem smeru po na­stavnom planu i programu gimnazija opšteg tipa u Republici Srbiji, uz spe­cifične vojne sadržaje i vojne predmete, kao i po­sebne oblike nastave.

- Takođe, Vojna gimna­zija školuje učenike na vazduhoplovnom smeru. Vazduhoplovni smer je formiran pre dve godine i već imamo dve genera­cije učenika koje su na školovanju, trenutno prvi i drugi razred. Vazduho­plovni smer je formiran sa zadatkom da na najbolji način motiviše i pri­premi učenike koji će ka­snije biti piloti Vojske Srbije - rekao je Đačić.

Blagoje Đačić, Foto Tanjug

Objasnio je da je Vojna gimnazija internatskog tipa.

- Internat raspolaže dovoljnim kapacitetima i svim uslovima za život i rad učenika, ima bibli­oteku, čitaonicu, dnevne boravke, klub učenika i učenički r e s t o r a n . Internat je u potpunosti renoviran od 2018. do 2020. godine, sobe su četvorokre­vetne, tako da učenici imaju sve uslove za rad i učenje, samo treba tome i da se posvete - poru­čio je Đačić.

Đačić je naveo da gim­nazija raspolaže škol­skom zgradom, gde sa uče­nicima realizuje najveći deo nastave, a koja ima učionice, kabinete, labo­ratorije, svečanu i bio­skopsku salu.

- Takođe, Vojna gimna­zija ima sportski centar, gde realizujemo nastavu iz fizičke kulture. Imamo stadion, terene za ru­komet i ma­li fudbal, teretanu u zatvorenom i teretanu na otvorenom prostoru i sve ostale kapaci­tete neophod­ne za organizaciju i rad velikog broja sportskih sekcija - rekao je Đačić.

Komandir 51. klase Vojne gimnazije, kapetan prve klase Marko Mihaj­lov, naveo je da se obrazo­vanje i vaspitavanje u toj instituciji razlikuje od civilnih gimnazija pre svega po tome što pored redovne nastave, učenici Vojne gimnazije imaju na­stavu iz vojnih predmeta, kao što su vojna pravila i propisi, moral vojske i vojna etika, vojna topo­grafija, taktička obuka i naoružanje sa nastavom gađanja.

- Pored toga imamo i vazduhoplovni smer, kojeg nema u drugim srednjo­školskim ustanovama, a koji se razlikuje i od na­šeg opšteg smera Vojne gimnazije. U toku školo­vanja učenici vazduho­plovnog smera prolaze padobransku obuku, obuku u preživljavanju i ishrani u prirodi, motivaciono le­tenje na jedrilicama i se­lektivnu letačku obuku na školsko-trenažnim avio­nima - rekao je Mihajlov.

Plivanje, skijanje, taktika, gađanje

SVI učenici Vojne gimnazije imaju period prilagođavanja i obuku u plivanju u prvom razredu, kao i obuku u skijanju u drugom razredu. U tre­ćem razredu imaju taktičku obuku, a u četvrtom naoružanje sa nastavom gađanja, koje realizuju u Centru za obuku u Valjevu.

Otvorena vrata svake subote

TRADICIONALNO, Vojna gimnazija i ove godine organizuje akciju "Otvorena vrata", svake subote do kraja marta, u periodu od 10.00 do 13.00 kada kandidati zainteresovani za upis u tu školu, kao i njihovi roditelji ili staratelji, mogu da posete internat Vojne gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja