ODSEKLI JOJ GLAVU ZBOG BRAKA SA SRBINOM: Otkriveno ko su troje identifikovanih u Zagrebu, stradali u akcijama "Oluja" i "Medački džep" (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

29. 02. 2024. u 22:15

DVOJE Srba i jedna Hrvatica udata za Srbina, čiji su posmrtni ostaci identifikovani prošle nedelje u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, stradali su u akcijama "Oluja" i "Medački džep".

ОДСЕКЛИ ЈОЈ ГЛАВУ ЗБОГ БРАКА СА СРБИНОМ: Откривено ко су троје идентификованих у Загребу, страдали у акцијама Олуја и Медачки џеп (ФОТО)

Foto: Printskrin i Udruženje Jadovno

Njihov identitet objavio je beogradski Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas", pozivajući se na to da svaka žrtva zaslužuje da bude imenovana, uprkos tome što hrvatski organi to nisu učinili. Reč je o Petru Bjelobabi (48) iz Raduča kod Gospića, Milenku Japundžiću (77), iz Rudopolja kod Gradačca, i Ankici Vujnović (48) iz Divosela kod Gospića.

Petar (Daneta) Bjelobaba ubijen je u avgustu 1995, za vreme akcije "Oluja". Iz kuće u zaseoku Drenovac, u Raduču, odveli su ga pripadnici Hrvatske vojske, navodno da im pokaže put, i od tada mu se gubi svaki trag. U istoj akciji ubijena je i njegova majka Milka Bjelobaba (90). Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su sa groblja u Žitniku i identifikovni 2008. godine, te sahranjeni u porodičnoj grobnici u Raduču.

Porodica će, kako kažu u "Veritasu", Petrove posmrtne ostatke sahraniti u porodičnoj grobnici u rodnom selu, 9. marta.

Milenko (Đure) Japundžić je za vreme "Oluje" sa suprugom Smiljanom ostao kod kuće, u Rudoplju. Smiljana je zarobljena i odvedena u sabirni logor u Zadar, dok se Milenku izgubio trag u selu. Posle nekog vremena, Smiljana je iz Zadra, preko Zagreba, izbegla u Srbiju, odakle se kasnije vratila u Rudopolje i tu i umrla 2004. Petnaestak godina kasnije, Milenkove kosti pronađene su blizu njegove kuće i prebačene na Zavod za sudsku medicinu zbog DNK-a analize. Sada će ih porodica sahraniti u porodičnu grobnicu u Rudopolju.

Foto: Printskrin

 

Ankica (Tome) Vujnović ubijena je 9. septembra 1993, prilikom napada na podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj - u hrvatskoj akciji "Medački džep". Tada je ubijen i njen suprug Momčilo (57). Momčilo je bio Srbin, rodom iz Divosela, a Ankica Hrvatica, iz Kupčine Žumberačke, opština Jastrebarsko. Živeli su u zagrebačkom Maksimiru i povremeno boravili u Divoselu. Momčilo se početkom rata zatekao u rodnom mestu, iz kojeg, kako navode u "Veritasu", zbog bolesti nije mogao da se vrati u Zagreb, gde je Ankica ostala sa sinom iz prvog braka, inače pripadnikom Hrvatske vojske.

Ankica je više puta tih ratnih godina iz Zagreba, preko Mađarske, Srbije i Bosne, dolazila u Divoselo, donoseći mužu hranu, odeću i lekove. Tu ju je zatekao hrvatski napad, u septembru 1993. Kada su hrvatski specijalci iz kuće izveli Momčila, Ankica je potrčala za njima vičući da je Hrvatica i da joj puste bolesnog muža, i pokazivala im hrvatske dokumente, što je "specijalce" dodatno isprovociralo, pa su joj odsekli glavu, rasporili utrobu i u nju strpali glavu.

U toj akciji je ubijeno 32 žitelja Divosela, od kojih su svedoci identifikovali 28, među kojima i Momčila, ali ne i Ankicu zbog unakaženosti tela.

"ZABORAVLjENE" LOKACIJE

U poslednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano je 1.633 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, od čega je identifikovano 1.259. Još 345 čeka identifikaciju. Na "Veritasovom" spisku nestalih nalaze se 1.504 osobe čije sudbine nisu rasvetljene, među kojima 1.074. civila. Žena je 422. "Veritas" zna za više desetina poznatih lokacija sa oko 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, koji zbog opstrukcije hrvatske strane čekaju na ekshumaciju.

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, prošle nedelje je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku sprovedena konačna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u domovinskom ratu, ekshumiranih na području Ličko-senjske i Zadarske županije (3), Sisačko-moslovačke županije (2) i jedno telo preuzeto s područja BiH.

- Zbog zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavili smo osnovne lične podatke, okolnosti, način, vreme i mesto stradanja triju identifikovanih sa "Veritasovog" spiska nestalih - kazao je Savo Štrbac iz "Veritasa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!