KOJI SU RAZLOZI ZA ODUZIMANJE VOZILA: Izmene zakona koje su stupile na snagu donose niz promena

Novosti online

28. 02. 2024. u 13:10

NOVA mera propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koja se odnosi na privremeno oduzimanje vozila u određenim slučajevima stupila je na snagu.

КОЈИ СУ РАЗЛОЗИ ЗА ОДУЗИМАЊЕ ВОЗИЛА: Измене закона које су ступиле на снагу доносе низ промена

Foto:Z.Gligorijevic

MUP Srbije je tim povodom objasnio koji su zakonski osnovi za oduzimanje vozila koje predviđa taj zakon.

Prolazak na crveno svetlo najmanje dva puta u vremenskom razmaku od 10 minuta, jedan je od prekršaja za koji se može izreći ova kazna, kao i preticanje kolone vozila (najmanje tri vozila) preko pune linije.

Takođe, upravljanje vozilom na putu u naselju brzinom koja je za više od 70 km/čas veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 80 km/čas veća od dozvoljene jedan je od razloga, kao i upravljanje vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, upravljanje motornim vozilom bez izdate vozačke dozvole.

Odbijanje vozača da se podvrgne utvrđivanju prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu pomoću odgovarajućih sredstava, odnosno stručnom pregledu i ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi, takođe je jedan od razloga koji navodi MUP, kao i upravljanje vozilom za vreme trajanja mere isključenja vozača iz saobraćaja, upravljanje vozilom za vreme trajanja mere isključenja vozila iz saobraćaja, upravljanje motornim vozilom odnosno tramvajem za vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Prevoz deteta na lakom električnom vozilu na autoputu ili moto putu

MUP kao jedan od razloga navodi i upravljanje vozilom u zoni 30 i zoni škole brzinom koja je za više od 60 km/čas veća od dozvoljene, upravljanje vozilom noću na neosvetljenom delu puta bez uključenog svetla za osvetljavanje puta ili prednjeg pozicionog svetla.

Nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, a semaforom za vozila ili znakom ovlašćenog službenog lica je prolaz za vozila zabranjen, jedan je od razloga, kao i nezaustavljanje vozila u kom se prevozi dete mlađe od 12 godina ili vozila u kojima se vrši prevoz putnika pred prelazom puta preko železničke pruge ukoliko je uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten ili je počeo da se spušta ili ako se daju svetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će taj uređaj početi da se spušta.

Napuštanje mesta saobraćajne nezgode ili neobaveštavanje policije o nezgodi u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo ili je nastala velika materijalna šteta, jedan je od razloga.

Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača jedan je od razloga, kao i preticanje odnosno obilaženje vozila koje se zaustavilo, odnosno koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelaz.

Preticanje kolona vozila pod pratnjom, nepropuštanje vozila pod pratnjom i nepridržavanje naredbi datih od strane lica iz vozila pod pratnjom, jedan su od razloga za oduzimanje vozila kao i prevoz dece mlađe od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje i prevoz deteta na lakom električnom vozilu na auto-putu ili moto-putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024