PATRIJARH PORFIRIJE STIŽE U NJUJORK: Služi liturgiju u Sabornoj crkvi Svetoga Save na Menhetnu

O. MRKIĆ

16. 02. 2024. u 07:33 >> 07:53

PATRIJARH srpski Porfirije će od danas do 21. februara boraviti u poseti Crkveno-školskoj opštini u Njujorku.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СТИЖЕ У ЊУЈОРК: Служи литургију у Саборној цркви Светога Саве на Менхетну

Foto: Vikipedija

U nedelju 18. februara, patrijarh će služiti liturgiju u Sabornoj crkvi Svetoga Save na Menhetnu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Tokom posete, patrijarh će održati više radnih sastanaka u vezi sa nastavkom obnove Saborne crkve i parohijskog doma u Njujorku, koji su oštećeni u požaru na Uskrs 2016. godine. Poseta Njujorku u skladu je sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve od 21. decembra 2021. godine, kojom je tamošnja Crkveno-školska opština Svetog Save i pripadajuća parohija poverena na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh je poslednji put bio u Njujorku prošlog januara, a posetu SAD je završio početkom februara, kada je služena prva liturgija u crkvi Svetog Save nakon velikog požara koji je pre osam godina progutao srpsku svetinju na Menhetnu.

Ta služba 5. februara bila je kruna kratkog patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama tokom kojega je boravio i u Čikagu i na donatorskoj večeri u Šervilu posvećenoj manastiru Krka. Do tada, sve te godine liturgije su služene u grčkoj crkvi. Crkva Svetog Save na Manhetnu je i dalje u obnovi i biće potrebno još mnogo vremena da se vrati u pređašnje stanje. Srbi u SAD imaju 136 crkava.

BONUS VIDEO: Patrijarh srpski Porfirije služio Božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu