"DRAGA DECO, POMAŽE BOG": Patrijarh Porfirije i pet hiljada školaraca na veličanstvenoj svečanosti u hramu Svetog Save (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 02. 2024. u 17:28

U ORGANIZACIJI Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i ove godine u hramu Svetog Save na Vračaru održan je Svetosavski sabor osnovaca.

ДРАГА ДЕЦО, ПОМАЖЕ БОГ: Патријарх Порфирије и пет хиљада школараца на величанственој свечаности у храму Светог Саве (ФОТО)

Foto: SPC

Od ranih prepodnevnih časova plato ispred Svetosavskog hrama počeo je da se ispunjava mladošću srpske prestonice. Hiljade beogradskih školaraca, pošto su u besprekornom poretku i molitvenoj tišini ušli u hram Božji koji Srbi podigoše u slavu i čast svog prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja, sa neskrivenom ljubavu i iskrenom dečjom radošću dočekalo je svog Patrijarha. Usledio je verovatno jedan od najveličanstvenijih prizora u dosadašnjoj istoriji Sabornog hrama srpskog naroda. Preko pet hiljada beogradskih učenika, njihovih nastavnika i veroučitelja sabranih pod svodovima zavetnog hrama svih Srba, zajedno sa svojim Patrijarhom, uglas je izgovorilo molitvu Gospodnju i otpevalo Himnu Svetom Savi, a zatim sa pažnjom slušalo očinsku poruku prvojeraha Srpske Pravoslavne Crkve:

Foto: SPC

 

– Draga deco, pomaže Bog! Radujem se, sa svim ovde prisutnim vladikama, što ste danas u hramu Svetog Save jer ovo je naša kuća. Dolazeći ovde mi svi zajedno potvrđujemo da smo deca Svetog Save, njegovi učenici, njegova braća i sestre, njegovi prijatelji. Pokazujemo da je ono što je učinio Sveti Sava, a to je ljubav celim svojim bićem prema Bogu, prema svom narodu, naročito prema deci, ono što i nas ujedinjuje, ono što nas dovodi ovde u hram i ono što čini da se možemo nazvati decom Svetog Save.

– Šta je najvažnije pored toga što treba da se molimo Svetom Savi? Najvažnije je da znamo da treba da učinimo sve da jedni druge volimo i, hvala Bogu, to i jeste tako. Najpre volimo svoje mame i svoje tate, volimo svoju braću i svoje sestre, a onda volimo i svoje drugove i drugarice. I ako tako volimo jedni druge, onda možemo kao Sveti Sava da volimo i čitav svet, čitavu ljudsku prirodu, i životinje i biljke, i mora i planine, i šume i potoke, dakle, sve ono što je u nama i što je oko nas. To što volimo Svetog Savu i što volimo jedni druge ne znači da ponekad nećemo učiniti nešto pogrešno, ali onaj koji voli kao što mi volimo jedni druge spreman je da kaže izvini, ako je učinio nešto što nije u redu, svima kojima je učinio nešto pogrešno. Isto tako, kada imamo ljubavi mi smo spremni da primimo izvinjenje, da oprostimo onima koji su nas nekada uvredili ili učinili nešto što se nama ne dopada – istakao je patrijarh Porfirije i zaključio:

Foto: SPC

 

– Znajmo da nemamo većeg prijatelja od Boga, jer i Sveti Sava je bio najveći prijatelj Bogu, zato je bio i ostao naš najprisniji prijatelj. Na nama je da učinimo sve što možemo da budemo bolji i uspešniji svuda i na svakom mestu. Kada nam nešto ne ide od ruke onda je veoma važno da znamo da je Sveti Sava sa nama i da mu uputimo molitvu, a on će je onda proslediti Bogu ili će se zajedno sa nama Bogu moliti. Sigurno je da ako budemo izdržljivi, ako budemo strpljivi, pre ili kasnije mi ćemo prepreku savladati. Sve vas zaista volimo i znamo da se i vi volite između sebe. To čuvajte i uvek ćete imati radost, lepotu i mir u srcu. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi!

Patrijarh Porfirije je zatim decu darivao Svetosavskim paketićima, a zatim se još dugo zadržao u radosnom druženju, razgovoru i fotografisanju sa njima.

Veličanstvenoj svečanosti prisustvovali su i vikarni episkopi Patrijarha srpskog sa svešteničkim bratstvom hrama Svetog Save. Program Svetosavskog sabora osnovaca vodili su glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić, dok su Dečji hor Rastko i hor hrama Svetog Save svojim predivnim pojanjem naročito ulepšali današnju svečanost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu