SRBIJA JE BEZBEDNA, KRIMINAL U OPADANJU: U odnosu na 2001. godinu, zabeleženo je čak 43 odsto manje krivičnih dela

Z. Uskoković

21. 02. 2024. u 12:25

BEZBEDNOSNA situacija u Srbiji je stabilna. To pokazuje i statistika od 2000. godine naovamo. U poslednjoj deceniji beleži se pad kriminala. Lane je evidentirano 70.085 krivičnih dela, dok je, na primer, 2013. ta brojka iznosila - 113.780. U odnosu na 2001. izvršeno je čak 43 odsto manje krivičnih dela.

СРБИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНА, КРИМИНАЛ У ОПАДАЊУ: У односу на 2001. годину, забележено је чак 43 одсто мање кривичних дела

Foto Tanjug

Ovo pokazuje analiza rezultata MUP Srbije od 2001. godine do danas, u koju su "Novosti" imale uvid, a koja bi trebalo da bude predstavljena javnosti. Prema tim podacima, poslednja decenija je jedna od najstabilnijih i najbezbednijih. Tako je lane ubijeno 77 osoba, za razliku od 2002, kada je nasilno usmrćeno 212 ljudi. U poslednjih pola decenije broj najtežih zločina je, takođe, u stalnom padu.

- Prošle godine je od 77 ubistava i teških ubistava, rasvetljeno 71, što je 92,2 procenta - navode u MUP Srbije. - Od 142 izvršena ubistva u pokušaju i teška ubistva u pokušaju, rešeno je 95,8 odsto. Policija je u 2023. godini ostvarila dobre rezultate, ali težimo još boljim, zbog čega se mnogo radi na prevenciji, modernizaciji, kao i stručnom usavršavanju pripadnika ministarstva.

Tokom 2023. evidentirano je ukupno 63.925 krivičnih dela opšteg kriminala, što je za 4.558 manje nego 2022. godine.

- Borba protiv organizovanog kriminala jedan je od prioriteta Vlade Srbije, i ona se kontinuirano sprovodi - ističu u srpskoj policiji. - Iz godine u godinu na teritoriji naše zemlje je sve manje visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa. U saradnji sa međunarodnim partnerima, u prošloj godini, sproveden je veći broj akcija u kojima je Srbija pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv mafijaških klanova i grupa.

Trend pada krivičnih dela zabeležen je i u drugim oblastima. Prošla godina ostaće zapamćena po najmanjem broju krađa u poslednjih dvadesetak godina. Broj teških krađa u odnosu na 2001. godinu je manji za 77,9 odsto, a zabeležen je i najmanji broj ukradenih automobila. Broj razbojništva je, takođe, u padu od 2000. godine, kada su registrovana 2.184. Prošle godine je zabeleženo gotovo četiri puta manje - 567.

V.N.

- Na vrhu liste prioriteta MUP, posebno Uprave kriminalističke policije je borba protiv narkotika - kažu u MUP.

- Prošle godine zaplenjeno je blizu sedam i po tona različitih opojnih droga. Jedan od najboljih dokaza da je srpska policija godinama pouzdan i posvećen međunarodni partner pokazuju, pored ostalog, i dve međunarodne akcije u kojima su pripadnici MUP Srbije sa kolegama iz BIA i Evropola u inostranstvu zaplenili oko tri tone kokaina.

Nakon tragičnih događaja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, kod Mladenovca, maja prošle godine, sprovedena je akcija dobrovoljne predaje neregistrovanog oružja i to po nalogu ministra Bratislava Gašića. Predato je 82.398 komada legalnog i nelegalnog oružja, 4.243.139 komada municije različitog kalibra i 26.485 minsko-eksplozivnih sredstava.

Trgovina ljudima

PORED trgovine drogom i pranja novca, jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti je trgovina ljudima. Pripadnici MUP Srbije intenzivno rade na rasvetljavanju svih ovih slučajeva, pa u poređenju sa, recimo, 2010. godinom, broj ovakvih krivičnih dela manji je za čak 70,4 odsto.

- Ono što je veoma bitno za bezbednost svih građana i njihov mirniji i lakši život, to je očuvanje javnog reda i mira - ističe naš sagovornik. - O tome se danonoćno vodi računa i brine. U 2023. godini, unazad dvadesetak godina, zabeležen je ubedljivo najmanji broj prekršaja iz ove oblasti - 19.569. To je za 71,7 odsto manje u odnosu na 2004, kada je zabeležen najveći broj prekršaja iz ove oblasti - 69.219.

Bezbednost saobraćaja je, takođe, segment društva gde se policija posebno angažuje. Svakodnevno se apeluje na građane da budu oprezni i pažljivi u vožnji, kao i da poštuju propise kako bi se sačuvalo ono najbitnije - ljudski životi. Poseban akcenat se stavlja na prevenciju da vozači ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u 2023. godini, u odnosu na 2007. godinu (kada je zabeležen najveći broj saobraćajnih nesreća), manji je za 53 odsto. Najveći broj poginulih na putevima Srbije zabeležen je 2001. godine - 1.275. Prošle godine ta brojka je manja za 61 procenat, što ukazuje na pojačan preventivni rad pripadnika saobraćajne policije.

Ovi podaci posebno dobijaju na važnosti kada se ima u vidu da je 2023. u Srbiji registrovano rekordnih 2,8 miliona vozila, a da je istovremeno zabeležen najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa poginulima u poslednje 23 godine (izuzev 2020. godine zbog pandemije virusa korona).

Nasilje u porodici

PRIPADNICI MUP Srbije od 1. juna 2017, otkada je uveden Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, imaju nov pristup kada je reč o prevencije i reakciji policije, a pre izvršenja krivičnog dela ili prekršaja. Takođe, policijski službenici su svoj rad usmerili na zaštitu žrtava, ali i da ohrabre žene da prijavljuju nasilje, jer postoji mehanizam za kažnjavanje nasilnika i zaštitu žrtava. Statistički podaci govore da je prošle, ali i 2022. godine, zabeleženo najmanje ubistava u okviru porodičnih i partnerskih odnosa.

- Pored svih ovih poslova, pripadnici MUP Srbije radili su, uz pomoć Vlade Srbije, i na poboljšanju uslova i pomoći građanima kada je reč o dobijanju državljanstva, prijave prebivališta i boravišta, vađenju ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracija i nabavljanje, držanje i nošenje oružja...- zaključuje predstavnik MUP Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)