„OLUJA“ KOJU SVET NIJE ŽELEO DA ČUJE : Istoričar Karanović o zločinačkog poduhvatu Hrvatske (VIDEO)

J. S.

01. 02. 2024. u 14:06

OSIM što operacija „Oluja“ predstavlja zločinački poduhvat hrvatske države i hrvatskih oružanih snaga u leto 1995. godine, istovremeno ona je i vrhunac kompleksnih odnosa između srpskog i hrvatskog naroda na kraju dvadesetog veka. - smatra istoričar Ognjen Karanović.

„ОЛУЈА“ КОЈУ  СВЕТ  НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ЧУЈЕ : Историчар Карановић о злочиначког подухвату Хрватске (ВИДЕО)

KCNS

Takođe, nastavlja Karanović, zločinačka operacija „Oluja“ predstavlja realizaciju nacionalnog programa hrvatskog naroda koji su mu još u 19. veku ponudili oci domovine Ante Starčević, Josip Frank i drugi. Taj nacionalni program afirmisan od strane intelektualnih, akademskih i uopšte nacionalnih elita hrvatskog naroda konačno je realizovao Franjo Tuđman.

- S ove distance zvuči neverovatno da je etničko čišćenje kompletnog jednog nacionalnog korpusa na pragu 21. veka pobudilo veoma malo interesovanje svetske javnosti, kako sa Istoka, tako i sa Zapada. Mada, ako se osvrnemo na nedavnu tragedeju koju je doživeo jermenski narod u Nagorno-Karabahu, na koju su gotovo svi ostali indiferentni, možda možemo tu povući izvesne paralele – naglasio je Karanović.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Zločinačka operacija „Oluja“ 1995.godine − srpsko-hrvatski odnosi na kraju XX veka”može se pogledati pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave