BLAGOSLOV IZ SVEG SRCA: Osnovci sa Kosmeta u poseti Sabornom hramu u Novom Sadu (FOTO)

J. S.

25. 01. 2024. u 18:38

SABORNI hram u Novom Sadu danas su posetila deca sa Kosova i Metohije i njihovi domaćini,đaci iz Novog Sada. Predvodili su ih - Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, i Goran Bajšanski, predsednik Udruženja građana „Novi Sadˮ.

БЛАГОСЛОВ ИЗ СВЕГ СРЦА: Основци са Космета у посети Саборном храму у Новом Саду (ФОТО)

Eparhija bačka

  Poseta Sabornom hramu upriličena je u okviru projekta „Svim srcem za osmeh detetaˮ, koji se ove godine realizuje deseti put, a podrazumeva da se učenici osnovnih škola sa Kosova i Metohije i iz Novog Sada međusobno posećuju i da jedni drugima budu domaćini u svojim domovima tokom organizovanih poseta.

Eparhija bačka

    Saborni hram Svetog velikomučenika Georgija je posetilo ukupno sto šezdesetoro dece, od kojih je osamdesetoro njih iz Štrpca, Gračanice, Lipljana, Donje Gušterice, Goraždevca, Raniluga i Šilova, a u svojstvu njihovih domaćina je osamdesetoro dece iz novosadskih osnovnih škola „Svetozar Marković Tozaˮ, „Dositej Obradovićˮ, „Dušan Radovićˮ i „Žarko Zrenjaninˮ.

   Decu i njihove domaćine dočekao je, sa sveštenstvom Sabornog hrama, Preosvećeni Episkop mohački  Damaskin, vikar Episkopa bačkog, koji im je tom prilikom preneo blagoslov Preosvećenog Episkopa bačkog Irineja i poželeo srdačnu dobrodošlicu.

Eparhija bačka

  -Iskreno se radujemo što ste posetili naš Saborni hram i što na taj način upoznajete našu duhovnu kulturu nastalu na prostorima severno od Save i Dunava, gde su nekada vaši preci u Velikoj seobi došli, naselili ove krajeve i ovde preneli duhovnost našega naroda sa Kosova i Metohije i Stare Srbije.Isto tako, blagodarni smo Bogu što znamo da ste nam sa Kosova i Metohije doneli blagoslov iz naših svetih manastira i crkava i, verujem, i pozdrave vaših roditelja, koji se trude da ostanu na našoj zavetnoj zemlji i da vama, svojoj deci, prenesu naše običaje i našu tradiciju - poručio je u obraćanju Preosvećeni Episkop mohački Damaskin.

Eparhija bačka

    Istorijat Eparhije bačke i Sabornog hrama,osnovanog 1720.godine, deci je predstavio đakon Miroslav Nikolić, upravnik Riznice Eparhije bačke i sabrat Sabornog hrama. Na kraju upriličene posete Preosvećeni vladika Damaskin je blagoslovio svu decu, poželeo im svaki uspeh i napredak u daljem školovanju i uručio im prigodne darove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)