SPOMENIK STRELJANIM VOJNICIMA U APRILSKOM RATU: U Alibunaru obeleženo mesto stradanja pripadnika 4. vojničkog puka

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 01. 2024. u 20:28

U opštini Alibunar, na izlazu iz Banatskog Karlovca ka Vladimirovcu, postavljeno je skromno spomen obeležje, posvećeno palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu 1941. godine.

СПОМЕНИК СТРЕЉАНИМ ВОЈНИЦИМА У АПРИЛСКОМ РАТУ: У Алибунару обележено место страдања припадника 4. војничког пука

Foto: D.Dakić

Reč je o oko 40 pripadnika 4. vršačkog konjičkog puka, koje su nakon kratke, ali žestoke borbe, kao ratne zarobljenike streljale nemačke okupacione trupe.

Bilo je to 11. aprila, nakon pada Vršca, kada su SS-ovske kopnene trupe preko Alibunara i Pančeva krenule u osvajanje Beograda.

Na tom putu jedino su u Alibunaru doživeli ozbiljniji otpor, ali su, suprotno Ženevskoj konvenciji, potpisanoj 1929. godine, streljali svoje ratne zarobljenike.

Spomen-obeležje je nakon 83 godine od tog zločina postavljeno na inicijativu jednog monaha iz vršačkog manastira Malo Središte, koji je ukazao na to da se tu nalazi masovna grobnica.

Foto: D.Dakić

Uz podršku lokalnog crkvenog odbora, radove je finansiralo i izvelo lokalno komunalno preduzeće „Univerzal“ iz Alibunara.

Na mestu stradanja kraljevskih vojnika postavili su metalni krst i mermernu tablu sa natpisom i sve to oivičili niskim stubovima.

Ideja je da svakog 11. aprila, počevši od ove godine, crkveni velikodostojnici tu održavaju pomen, a građani polažu vence.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)