NAREDNE DVE NOĆI TEMPERATURA MINUS 18 STEPENI U SRBIJI: Poznato kada će doći do vremenskog preokreta

Novosti online

10. 01. 2024. u 15:33

NOVA radna nedelja donela nam je prvi pravi sneg ove godine. U toku današnjeg dana je temperatura sve do sada bila u minusu, a do petka neće padati sneg.

НАРЕДНЕ ДВЕ НОЋИ ТЕМПЕРАТУРА МИНУС 18 СТЕПЕНИ У СРБИЈИ: Познато када ће доћи до временског преокрета

Foto: Tanjug

Naredne dve noći će verovatno biti i najhladnije u ovom zahlađenju uz minimume koji će se najčešće kretati od -14 do -6, a lokalno u planinskim kotlinama i na visoravnima uz vedru noć mogu pasti i blizu -18 stepeni Celzijusa.

Osim vrlo niskih tempetratura raste i verovatnoća pojave magle i niskih oblaka te bi u mestima gde se oni zadrže i tokom dana bilo vrlo hladno uz maksimum od -7 do -3 stepena Celzijusa, dok bi u predelima gde bude sunca maksimum bio od -1 do +3 stepena Celzijusa. U petak će se znatno istočnije od nas premeštati hladan front donoseći Rusiji novo, veoma jako zahlađenje i samo vrlo mali deo te vazdušne mase će stići i do nas, te bi ovog dana ponegde i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima regiona (središnja i istočna BiH, istok Hravstke, Srbija i sever C. Gore) moglo biti slabog, prolaznog snega. Severozapadni vetar bi u petak bio u pojačanju ali se olujni udari ne očekuju, dok bi u subotu duž Jadrana bilo jake i olujne bure. U petak dosta oblaka, ali bez magle, uz maksimume od -2 do +3 stepena Celzijusa, a slično i u subotu. Noć ka nedelji vedra ponovo uz jak mraz, lokalno i oko -12 stepeni Celzijusa, dok će u nedelju maksimum biti od -3 do +4 stepena Celzijusa.

Prelivanjem velike količine hladnog vazduha iz polarnih oblasti nad Atlantik uz seriju snažnih ciklona iz oblasti SAD i Kanade sledi jaka ciklogeneza nad severozapadnim i zapadnim Atlantikom, koji ka nama pokreće znatno toplije zapadne i jugozapadne vazdušne struje. Još će početkom nedelje (ponedeljak i utorak) temperatura biti oko ili malo iznad proseka uz prolazne padavine, kišu, susnežicu i sneg, ali će se u nizijama snežni pokrivač već otopiti.

Oko 18. 1. će ka nama pristizati veoma topao vazduh, te će maksimumi biti znatno iznad proseka i verovatno će se kretati od +7 do +15 stepeni Celzijusa, dok mraza neće biti ni u toku noći.

Toplo bi trebalo ostati do oko 21. 1. kada već uz vrlo komplikovanu sinoptiku, gde u narednim danima može biti velikih izmena, stoji najava umerenog zahlađenja. Povratak zime u nizije je u ovom momentu vidljiv negde oko 26. 1. kada stoji signal za novo građenje jakog anticiklona u polarnim oblastima. Takođe, negde krajem januara stoji signal za novo, značajno slabljenje zapadnih vetrova koji bi veći deo februara mogli biti slabiji od proseka.

BONUS VIDEO: ZAVEJAN AUTO-PUT KOD RUMSKE PETLjE: Kilometarske kolone u smeru ka Zagrebu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave