DANAS SLAVIMO SVETU MUČENICU JULIJANU: Veruje se da će ženama sve želje da se ostvare, ako izgovore ovu molitvu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

03. 01. 2024. u 07:17

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svete mučenice Julijane i šest stotina trideset mučenika s njom.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ ЈУЛИЈАНУ: Верује се да ће женама све жеље да се остваре, ако изговоре ову молитву

Foto: Vikipedija

Sveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka. Iako je živela u domu neznabožaca, rano je čula propoved nekog hrišćanina i poverovala u Hrista i Boga.

Neki rimski senator Elevsije je bio njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće stići do te funkcije. Međutim, Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila da je ona hrišćanka i da ne može stupiti sa njim u brak dok on ne primi njenu veru govoreći: "Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni, a duhom razdeljeni?"

Elevsije se tada iznervirao i tužio je njenom ocu. Otac ju je kritikovao i tukao, pa ju je onda predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijetu Isus Hristos iscelio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim, vatra joj nije naudila. Videvši to, mnogi su poverovali u Isusa. U hrišćanstvo je prešlo pet stotina muškaraca i stotinu trideset ženskih.

Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Na istu sudbinu osuđena je i Julijeta. Glava joj je odsečena 304. godine. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Elevsija ubrzo stigla Božja kazna i da mu se na moru razbila lađa. Međutim, on se nije udavio nego isplivao na neko ostrvo, gde su ga psi rastrgli i pojeli.

Zaštitnica svih koji nepravedno pate

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju. Narodno verovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele, pominjući ime Svete Julijete i izgovarajući ovu molitvu:

"Tebe, Ženiče moj, ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

BONUS VIDEO: NAJVEĆI JE NA SVETU: Šest godina jedinstvenog muzeja skulpture Terra u Kikindi, sa 1.200 dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!