EVO KO JE NAJSTARIJA OSOBA U SRBIJI: Milka Bauković, rođena u Austrougarskoj, živi u Beogradu - Na pragu 109. ide bez naočara (FOTO)

V.C.S.

26. 12. 2023. u 07:30

NAJSTARIJA žena u Srbiji, koja to može da dokaže i ličnim dokumentima, jeste Milka Bauković iz Beograda.

ЕВО КО ЈЕ НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Милка Бауковић, рођена у Аустроугарској, живи у Београду - На прагу 109. иде без наочара (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Ova "okučanska šeširdžijka", kako je zemljaci zovu, rođena je 5. februara 1915. godine, usred Prvog svetskog rata, u mestu Papići, kod Siska, u tadašnjoj Austrougarskoj.

Gospođa Milka je, prema evidenciji internacionalne organizacije Međunarodna istraživačka grupa, kao i prema portalu Gerontolodži Viki, ne samo najstarija žena u našoj zemlji, već i generalno najstarija osoba u Srbiji.

Rođena je u porodici Ercegovac. Otac joj je bio Mile Ercegovac, a majka Inđija. Imala je jednog brata, Branka, koji je bio pet godina mlađi, a preminuo je 27. avgusta 1991.

Milka se u osvit Drugog svetskog rata, 1940. godine, udala za Dušana Baukovića, šeširdžiju iz Okučana, od kog će posle naslediti zanat. Venčali su se u crkvi u Jasenovcu. Dušan je poginuo poslednjeg dana Drugog svetskog rata, 8. maja 1945. godine, ali njegov grob nije pronađen.

Milka je sa Dušanom imala dvoje dece - sina Nebojšu, rođenog na Vidovdan ratne 1941. godine, a preminulog od srčanog udara 21. avgusta 1987, i kćerku Dušanku, udatu Božić, rođenu 8. avgusta 1945. Dušanka je rođena tri meseca posle smrti oca, kog neće imati prilike da upozna.

Posle smrti supruga, Milka je nastavila da se bavi šeširdžijskim zanatom sve do penzionisanja, 35 godina kasnije.

Godine 1983. udala se ponovo, za Savu Radivojevića. Venčali su se u Beogradu, gde su se i preselili 1990. godine.

Milkin život bio je obeležen brojnim gubicima i tugom. Osim što je nadživela oba muža i sina, Milka je nadživela i njegovog sina, odnosno svog unuka Dušana, rođenog u Gradišci, 8. jula 1966. Dušan je tragično nastradao kao pripadnik Vojske Republike Srpske, 26. juna 1992. godine, a njegova majka Biljana preminula je od neprežaljene tuge, 2001. godine.

Milkin drugi suprug Savo Radivojević preminuo je u Beogradu, 24. marta 2003. godine, u 90-oj godini života.

Uprkos svim tim tragedijama, Milka je ostala vitalna, slaveći život i pamteći mrtve. U februaru 2015. godine "upisala se" na listu stogodišnjaka, a prošlog leta, u julu, posle smrti stodesetogodišnjakinje Tamare Krutikov, potomka belogardejaca koji su prebegli posle Oktobarske revolucije u Srbiju, Milka postaje najstarija Beograđanka i zvanično najstarija osoba u Srbiji.

Uprkos godinama, ona i dalje ide bez naočara, redovno koristi svoje biračko pravo i živi sa kćerkom Dušankom. Kako je potvrdila medijima prošle godine, nikada u životu nije propustila nijedne izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije